شهروندان شهرهای مختلف، هر سال موظف به پرداخت عوارض شهرداری خودرو و املاک خود هستند، اما برخی از افراد پس از آگاهی از مبلغ عوارض سالیانه شهرداری نسبت به آن اعتراض دارند اما از نحوه ثبت اعتراض به عوارض شهرداری و روشهای آن هیچ اطلاعی ندارند…
نوسازی و بهسازی شهرها، خیابانها، کوچهها و… همچنین رسیدگی به ناوگان حمل و نقل عمومی همگی از وظایف شهرداری است؛ اما بودجه سالانه شهرداری برای سازماندهی همه این کارها کافی نیست و در نهایت شهرداری نیاز به تامین بودجه موردنیاز ازطریق دریافت عوارض شهرداری ملک و خودرو از شهروندان دارد. گاهی اوقات پیش میآید که شهروندان نسبت به مبلغ عوارض سالیانه شهرداری اعتراض دارند اما نمیدانند که چگونه میتوانند این اعتراض را ثبت کنند تا بهترین نتیجه را بگیرند. در این مطلب از پیشخوان۲۴ شما را با نحوه اعتراض به عوارض شهرداری و پیگیری آن آشنا میکنیم.
عوارض شهرداری چیست؟
عوارض شهرداری نوعی مالیات است که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور برای ملک یا خودروی شهروندان تعیین میشود. شهروندان به مدت یک سال فرصت دارند که عوارض شهرداری را بهصورت نقد یا اقساط پرداخت کنند؛ در غیر اینصورت مشمول پرداخت جریمه میشوند. عوارض سالیانه شهرداری انواعی دارد و هر یک از آنها قوانین و شرایط خاص خود را دارند.
انواع عوارض شهرداری
شهرداری عوارض سالیانه را برای ملک و خودرو در نظر گرفته است؛ یعنی شما اگر هر یک از موارد زیر را داشته باشید، باید بهصورت سالیانه عوارض مربوط به آن را به حساب شهرداری واریز کنید تا شهرداری بتواند با استفاده از بودجه تامینشده، برای ارتقا کیفیت معابر اقدام کند. پرداخت عوارض شهرداری اجباری است و عدم توجه به پرداخت بهموقع آن، جریمههای نقدی و حتی مشکلاتی مانند توقیف را به همراه خواهد داشت.
عوارض شهرداری ملک
عوارض شهرداری ملک، مبلغی است که تمام صاحبان املاک باید بهصورت سالیانه آن را به حساب شهرداری واریز کنند. عوارض سالیانه ملک، تنها مربوط به مالکان خانههای مسکونی نیست و صاحبان املاک تجاری، صنعتی و کارگاهی نیز مشمول پرداخت این نوع از عوارض میشوند. مهلت پرداخت عوارض ملک یک سال است و صاحبان املاک میتوانند آن را بهصورت نقد یا اقساط تسویه کنند.
عوارض شهرداری خودرو
عوارض شهرداری خودرو نیز مانند عوارض ملک، باید بهصورت سالیانه پرداخت شود و هزینههای حاصل از آن هم صرف بهبود معابر، حمل و نقل عمومی و… میشود. مالکان خودرو از زمان اعلام عوارض سالیانه خودرو تا انتهای سال فرصت دارند که مبلغ عوارض ماشینشان را تسویه کنند.
نحوه محاسبه عوارض شهرداری خودرو و ملک (جدول)
محاسبه عوارض شهرداری ملک و خودرو بر اساس مشخصههای مختلفی انجام میشود. مواردی که هنگام محاسبه مبلغ عوارض سالیانه شهرداری در نظر گرفته میشود، اغلب در فرسایش بافت شهری و مسیرهای تردد عمومی تاثیرگذار است. در جدول زیر نحوه محاسبه هر یک از انواع عوارض شهرداری ارائه شده است تا شما از روش محاسباتی آنها مطلع شوید.
فرمول محاسبه عوارض شهرداری | |
نوع عوارض | فرمول محاسبه عوارض |
عوارض شهرداری ملک | ارزش ساختمان = (قیمت بنا × ۳۰٪ ارزش معبر) × مساحت مشمول ساختمان
ارزش زمین = قیمت منطقهای × مساحت زمین ارزش ملک = ارزش ساختمان + ارزش زمین عوارض نوسازی = ۱.۵ درصد ارزش ملک |
عوارض شهرداری خودرو | خودروی داخلی = ۱ هزارم قیمت رسمی کارخانه |
خودروی خارجی = ۱.۵ هزارم هزینه گمرک خودرو |
نحوه استعلام و پرداخت عوارض شهرداری ملک
روشهای پرداخت عوارض شهرداری خودرو و ملک با یکدیگر متفاوت است، اما هر دوی آنها دارای روشهای حضوری و غیرحضوری متنوعی هستند.
شما میتوانید از طریق روشهای غیرحضوری و با صرفهجویی در وقت خود، عوارض سالیانه ملک را پرداخت کنید یا بهصورت حضوری به اداره امور شهرداری شهرستان مراجعه کنید و بعد از اتلاف وقت و انرژی، عوارض شهرداری را تسویه کنید.
برای اطلاع بیشتر از روشهای تسویه عوارض سالیانه شهرداری ملک، در ادامه شما را با انواع راههای پرداخت این عوارض آشنا میکنیم.
پرداخت عوارض ملک شهرداری با پیشخوان۲۴
سامانه پیشخوان۲۴، ارائهدهنده انواع خدمات شهرداری، راهور، قبوض و… است. شما با مراجعه به این سامانه میتوانید، در هر زمانی از شبانهروز، درخواست استعلام عوارض شهرداری ملکتان را ثبت کنید و بهروزترین نتیجه عوارض موجود در سامانه شهرداری را دریافت کنید. درصورتیکه مایل به پرداخت مبلغ عوارض شهرداری ملک خود باشید، میتوانید از طریق مراحل زیر آن را در پیشخوان۲۴ تسویه کنید:
- از قسمت خدمات قبض در دستهبندی سرویسها، گزینه عوارض ملک را انتخاب کنید.
- در صفحه بازشده کد شناسایی ملک را وارد کنید و دکمه استعلام عوارض شهرداری ملک را بزنید.
- هزینه استعلام را پرداخت کنید تا مبلغ عوارض برای شما نمایش داده شود.
پرداخت عوارض سالیانه ملک در سامانه شهرداری
یکی دیگر از روشهای پرداخت عوارض سالیانه ملک، مراجعه به سایت شهرداری شهرتان است. شما با مراجعه به سامانه اینترنتی شهرداری محل سکونتان، میتوانید مبلغ عوارض سالیانه ملک را پرداخت کنید. حتما به این نکته توجه داشته باشید که مبلغ عوارض شهرداری هر شهر با شهر دیگر متفاوت است و روش پرداخت سامانهای آنها نیز با یکدیگر فرق دارد.
نحوه پرداخت عوارض شهرداری خودرو
پرداخت عوارض شهرداری خودرو نیز مانند عوارض سالیانه ملک هم از طریق روشهای حضوری و هم آنلاین، امکانپذیر است. برخی از افراد فکر میکنند که عوارض شهرداری خودرو باید هنگام تعویض پلاک و فروش ماشین انجام شود؛ اما این درست نیست و این عوارض هم مانند عوارض شهرداری ملک، باید بهصورت سالیانه تسویه شود.
روشهای پرداخت آنلاین عوارض سالیانه خودرو، مزایای زمانی و اقتصادی بیشتری نسبت به روشهای حضوری دارند، ولی درصورت عدم دسترسی به روشهای غیرحضوری، میتوانید بهصورت حضوری به دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه کنید و عوارض شهرداری را پرداخت کنید.
پرداخت عوارض شهرداری خودرو با پیشخوان۲۴
خدمت استعلام و پرداخت عوارض شهرداری خودرو، یکی از خدمات کاربردی و محبوب پیشخوان۲۴ است. با استفاده از این خدمت، میتوانید در کمترین زمان ممکن و به سادگی عوارض شهرداری ماشینتان را تسویه کنید. مراحل پرداخت عوارض شهرداری خودرو در پیشخوان۲۴ بهصورت زیر است:
- وارد قسمت دستهبندی سرویسها شوید و از بخش خدمات قبض، عوارض سالیانه خودرو را انتخاب کنید.
- شماره پلاک خودرو و کد ملی خود را وارد کنید و دکمه استعلام عوارض سالیانه را بزنید.
- هزینه استعلام را پرداخت کنید تا اطلاعات عوارض برای شما نمایش داده شود.
پرداخت عوارض شهرداری خودرو در سامانه سمیع
برای پرداخت عوارض سالیانه ماشین، روش دیگری با عنوان مراجعه به سامانه سمیع هم وجود دارد. سایت سمیع، سامانه ملی یکپارچه عوارض خودرو است و شما با ورود به این سامانه، میتوانید مراحل پرداخت عوارض سالیانه ماشینتان را بهصورت آنلاین طی کنید. مراحل پرداخت عوارض سالیانه خودرو از طریق سامانه سمیع، به صورت زیر است:
- در موتور جستوجوی گوگل، عبارت سامانه سمیع را درج کنید و وارد سامانه شوید.
- شماره پلاک خودرو را وارد کنید.
- نام، نام خانوادگی و تاریخ تولدتان را وارد کنید.
- شماره تلفن بهنام، کد ملی و کد پستی منزلتان را وارد کنید.
- کد امنیتی نمایشدادهشده را وارد کنید و دکمه استعلام را بزنید.
- بعد از مشاهده لیست عوارض شهرداری ماشین، روی یکی از گزینههای صدور قبض (دریافت شناسه قبض) یا پرداخت (پرداخت مستقیم)، کلیک کنید.
نکته:درصورت انتخاب صدور قبض، کادری بر روی صفحه برای شما نمایش داده میشود که شامل شناسه قبض است و شما با مراجعه به دستگاههای خودپرداز میتوانید، عوارض ماشینتان را پرداخت کنید. حتما به این موضوع توجه داشته باشید که اعتبار قبض دریافتی شما یک روز است؛ بنابراین درصورت عدم پرداخت به موقع، باید مجددا مراحل استعلام عوارض شهرداری خودرو در سامانه سمیع را طی کنید.
پرداخت عوارض شهرداری بهصورت حضوری
برای پرداخت حضوری عوارض شهرداری میتوانید به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید. قبل از مراجعه به این مراکز بهتر است از تکمیل مدارک خود و شلوغ نبودن دفاتر پلیس +۱۰ مطمئن شوید. گاهی اوقات افزایش درخواستهای استعلام بخشهای مختلف در دفاتر پلیس+۱۰ باعث میشود که وقت و هزینه زیادی از مراجعین تلف شود و نتیجهای هم برای آنها به همراه نداشته باشد.
شما با در دست داشتن مدارک شناسایی و مدارک خودرو میتوانید به مراکز پلیس +۱۰ در شهر محل سکونتتان مراجعه کنید و درخواست استعلام و پرداخت عوارض سالیانه خودرو را بدهید.
آیا امکان اعتراض به عوارض شهرداری وجود دارد؟
بله! درصورتیکه نسبت به عوارض شهرداری تعینشده برای ملک یا ماشینتان اعتراض دارید، میتوانید با مراجعه به دبیرخانه کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری، اعتراض خود را ثبت کنید. بهتر است قبل از مراجعه به این اداره از اثبات قانونیبودن اعتراض خود مطمئن شوید؛ چرا که درغیراینصورت، جز اتلاف وقت و هزینه، هیچ نتیجه دیگری برای شما نخواهد داشت.
نحوه اعتراض به عوارض شهرداری
اعتراض به عوارض شهرداری در حال حاضر حضوری است. درصورتیکه میخواهید به عوارض ماشین یا ملک شخصیتان اعتراض کنید، باید به دبیرخانه کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری مراجعه کنید؛ این کمیسیون که معمولا داخل مراکز شهرداری است، اعتراضات و شکایتهای مربوط به شهرداریها بررسی میشود.
بعد از مراجعه به دبیرخانه و ارائه درخواست کتبی اعتراض و مدارک لازم، مراحل تشکیل پرونده انجام میشود و اعتراض شما مورد بررسی قرار میگیرد.
مدارک و شرایط لازم برای اعتراض به عوارض شهرداری
برای اعتراض به هر یک از عوارض شهرداری ملک یا خودرو، ابتدا باید یک درخواست کتبی تنظیم کنید. درصورتیکه از اعتراض خود مطمئن هستید، باید به همراه مدارکی که در جدول زیر ارائه شده است، به دبیرخانه کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری مراجعه کنید و تشکیل پرونده دهید.
چک لیست مدارک اعتراض به عوارض شهرداری | |
نوع اعتراض | مدارک لازم |
اعتراض به عوارض شهرداری ملک | مدارک شناسایی (کارت ملی یا شناسنامه)
سند مالکیت ملک اسناد مربوط به پرداخت عوارض گذشته درخواست اعتراض کتبی تکمیل فرم درخواست |
اعتراض به عوارض شهرداری خودرو | مدارک شناسایی
سند مالکیت یا برگه سبز خودرو نامه اعتراض به عوارض شهرداری رسید پرداخت عوارض پیشین تکمیل فرم درخواست اعتراض |
نمونه متن اعتراض به عوارض شهرداری
تشکیل پرونده برای اعتراض به عوارض شهرداری و بررسی آن تنها در شرایطی انجام میشود که شما درخواست اعتراض خود را بهصورت کتبی به دبیرخانه شهرداری ارائه کرده باشید. برای آشنایی با نحوه نگارش دادخواست اعتراض به عوارض شهرداری، در اینجا یک نمونه لایحه اعتراض به عوارض شهرداری را ارائه کردهایم که با توجه به آن میتوانید درخواست اعتراض خود را تنظیم کنید.
مهلت اعتراض به عوارض شهرداری
شهروندان برای اعتراض به عوارض شهرداری، تا پایان سالی که مبلغ عوارض اعلام شده است، فرصت دارند. شهروندان معترض به عوارض ملک یا خودروی خود میتوانند در این مدت به امور اداری شهرداری مراجعه کنند و طبق مراحلی که در مطالب قبل عنوان شد، اعتراض خود را ثبت کنند.
نحوه رسیدگی به اعتراضات عوارض شهرداری
نحوه رسیدگی به اعتراضات عوارض شهرداری به اینصورت است که بعد از تشکیل پرونده برای درخواست اعتراض شما، یک تاریخ مشخص برای تشکیل جلسه از طرف کمیسیون ماده ۷۷ تعیین میشود؛ سپس کارشناسان با بررسی جزئیات پرونده، رای قطعی را صادر میکنند. کارشناسان حاضر در کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری، نمایندگانی از وزارت کشور، دادگستری و شورای شهر هستند.
نحوه پیگیری اعتراض به عوارض شهرداری
برای پیگیری اعتراض به عوارض شهرداری باید بهصورت حضوری به دبیرخانه کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری مراجعه کنید. معمولا هنگام ثبت درخواست، زمان احتمالی اعلام نتیجه نیز از طرف کارشناس اعلام میشود، اما در غیر اینصورت بهتر است هنگام ارائه مدارک، حدود زمان بررسی و صدور رای از طرف کمیسیون را از کارشناس مربوطه بپرسید.
زمان اعلام نتایج اعتراض به عوارض شهرداری
برای اعلام نتایج اعتراض به عوارض شهرداری، نمیتوان زمان مشخصی تعیین کرد، چرا که این موضوع به نوع پرونده و میزان درخواستها بستگی دارد. اگر تعداد درخواستهای ارجاعشده به دبیرخانه زیاد باشد، زمان رسیدگی به اعتراضات نیز طولانیتر خواهد بود؛ اما بهطور معمول نتیجه اعتراض، طی دو هفته تا یک ماه کاری به شخص یا شرکت معترض، ابلاغ میشود.
نحوه اعتراض به رای نهایی کمیسیون شهرداری
رای صادره از طرف کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری قطعی است، اما گاهی اوقات پیش میآید که افراد نسبت به رای صادرشده اعتراض داشته باشند. مهلت اعتراض به رای کمیسیون شهرداری، بین ۳ تا ۶ ماه است که معترضین برای ثبت درخواست اعتراض خود، میتوانند از طریق روشهای زیر اقدام کنند:
- ثبت درخواست اعتراض در سامانه ثنا؛
- مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک؛
- مراجعه حضوری به دیوان عدالت اداری.
نکته: شرکتها و سازمانهایی که نسبت به رای نهایی کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری اعتراض دارند، تنها میتوانند از طریق مراجعه به دیوان عدالت اداری و ارائه دادخواست کتبی، اعتراض خود را ثبت کنند.
ثبت درخواست اعتراض به رای نهایی کمیسیون شهرداری در سامانه ثنا
برای ثبت اعتراض در سامانه ثنا، ابتدا باید در این سامانه ثبتنام کرده باشید. این روش اعتراض، غیرحضوری است و نتیجه اعتراض نیز از طریق همین سامانه به شما ابلاغ میشود. مراحل ثبت اعتراض به نتیجه اعتراض عوارض سالیانه شهرداری، به ترتیب زیر است:
- وارد سامانه ثنا شوید و روی گزینه سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی کلیک کنید.
- در صفحه بازشده گزینه سامانه پشتیبان ابلاغ الکترونیک را انتخاب کنید.
- کد ملی و رمز عبور خود را وارد کنید و روی دکمه مرحله بعد کلیک کنید.
- کد ارسالشده به خطتان را وارد کنید و دکمه ورود به سامانه را بزنید.
- گزینه خدمات قضایی من را انتخاب کنید.
- گزینه سایر سامانهها را انتخاب کنید.
- روی گزینه دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری کلیک کنید.
- روی گزینه ثبت و اصلاح دادخواست کلیک کنید.
- گزینه «شخصا دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری ارائه می نمایم» را انتخاب کنید و دکمه مرحله بعدی را بزنید.
- روی گزینه افزودن کلیک کنید و موضوع شکایتتان را ثبت کنید، سپس دکمه مرحله بعد را بزنید.
- اطلاعات هویتی و سکونتی خود را وارد کنید و روی گزینه مرحله بعد کلیک کنید.
- شرح شکایت خود را در کادر وارد کنید و دکمه مرحله بعد را بزنید.
- دلایل و منظمات خود را انتخاب کنید و بعد از تکمیل اطلاعات گزینه ثبت موقت و ادامه را بزنید.
- اعتراض شما ثبت میشود و کد رهگیری برای شما نمایشداده میشود؛ بهتر است برای پیگیری اعتراض و مراجعه بعدی، این کد را یادداشت کنید.
مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک برای اعتراض به رای شهرداری
برای اعتراض به نتیجه نهایی کمیسیون اداری شهرداری، میتوانید بهصورت حضوری نیز به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه کنید. هنگام مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک باید مدارک لازم را آماده کنید و به همراه دادخواست کتبی اعتراض خود به کارشناس مربوطه تحویل دهید. مدارک لازم برای ثبت اعتراض در دفاتر خدمات قضایی عبارتند از:
- مدارک شناسایی؛
- رسید عوارض پرداختی؛
- نتیجه استعلام عوارض (عوارضی که به آن اعتراض دارید.)؛
- کپی رای نهایی کمیسیون ماده ۷۷.
مراجعه به دیوان عدالت اداری جهت اعتراض به رای کمیسیون شهرداری
برای ثبت اعتراض در دیوان عدالت اداری باید درخواست خود را ابتدا از طریق سامانه ثنا ثبت کنید و سپس برای پیگیریهای مراحل دادخواست خود به دیوان عدالت اداری مراجعه کنید. توجه داشته باشید که بررسی دادخواست اعتراض در دیوان عدالت اداری نسبت به روشهای دیگر پیچیدهتر است؛ در نتیجه زمان رسیدگی به درخواست اعتراض در این روش نیز طولانیتر خواهد بود.
نمونه متن اعتراض به رای نهایی کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری
ارائه دادخواست کتبی برای اعتراض به رای نهایی کمیسیون ماده ۷۷ الزامی است؛ درغیراینصورت درخواست شما رسمی نبوده و از طرف کارشناسان نیز بررسی نمیشود. جهت اطلاع از نحوه اعتراض به کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداریها، در این قسمت یک نمونه متن اعتراض به رای نهایی کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری، آماده کردهایم.
نکات مربوط به عوارض شهرداری
پرداخت عوارض شهرداری یا اعتراض به آن نیاز به توجه و دقت زیادی دارد؛ وجود اشتباه در هر یک از موارد میتواند نتیجه درخواست شما را بهطور کامل تغییر دهد. به منظور راهنمایی بیشتر و ارائه برخی جزئیات ضروری، در اینجا چند نکته مهم درباره عوارض شهرداری برای شما آماده کردهایم که شامل موارد زیر میشود:
- مبلغ و نحوه محاسبه عوارض شهرداری در هر شهر متفاوت است.
- برای پرداخت اقساطی عوارض شهرداری، باید بهصورت حضوری به شهرداری منطقه مراجعه کنید و درخواست اقساطی کردن مبلغ عوارض خود را به کارشناس مربوطه ارائه کنید.
- عدم پرداخت به موقع عوارض شهرداری، به ازای هر ماه تاخیر جریمه ۲٪ درصدی و در موارد خاصی، توقیف خودرو یا ملک را به همراه خواهد داشت.
- مبلغ عوارض سالیانه خودروهایی که بیش از ۱۰ سال از تولیدشان گذشته باشد، به ازای هر یک سال بیشتر، بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش پیدا میکند.
جمعبندی
پرداخت عوارض شهرداری الزامی است و شهروندان بعد از ابلاغ مبلغ عوارض، یک سال مهلت دارند که عوارض شهرداری ملک و خودرویشان را پرداخت کنند.
در این مطلب شما را با تمام قوانین و شرایط پرداخت عوارض شهرداری آشنا کردیم؛ همچنین گفتیم که درصورت اعتراض به عوارض شهرداری میتوانید از طریق مراجعه به کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری، اعتراضتان را ثبت کنید همچنین شما را با نحوه تنظیم دادخواست کتبی اعتراض به عوارض شهرداری نیز آشنا کردیم. درصورتیکه سوالاتی درمورد موضوعات عنوانشده در این مطلب دارید، میتوانید آنها در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
روشهای اعتراض به عوارض شهرداری و نحوه پیگیری آن جزئیاتی دارد که ممکن است سوالات زیادی را در ذهن شما ایجاد کرده باشد، به همین دلیل در این قسمت از مقاله بخشی از مهمترین سوالات مربوط به عوارض شهرداری و نحوه اعتراض به آن را برای شما آماده کردهایم.
چه زمانی باید عوارض شهرداری را پرداخت کرد؟
عوارض شهرداری دی ماه هر سال از طرف سازمان مالیاتی کشور اعلام میشود و شهروندان موظف هستند که تا انتهای سال جدید، مبلغ عوارض خود را پرداخت کنند.
عدم پرداخت عوارض شهرداری ملک چه عواقبی دارد؟
درصورتیکه مبلغ عوارض شهرداری ملک در مهلت مقرر پرداخت نشود، شخص باید علاوه بر هزینه عوارض، به ازای هر ماه تاخیر جریمه ۲٪ از مبلغ عوارض را نیز پرداخت کند. اگر عدم پرداخت عوارض همچنان ادامه داشته باشد، میتواند منجر به توقیف ملک شود.
زمان پرداخت عوارض شهرداری خودرو، چه موقعی است؟
عوارض شهرداری خودرو باید هر سال پرداخت شود و زمان مشخصی ندارد. شهروندان بعد از ابلاغ هزینه عوارض به مدت یک سال فرصت دارند که عوارض شهرداری ماشینشان را پرداخت کنند.