چک صیادی جدیدترین نوع چک است که از طریق سامانه صیاد تحت نظر بانک مرکزی صادر می‌شود. این چک پیچیدگی‌های فراوانی دارد، چه صادرکننده‌ی آن و چه دریافت‌کننده‌ی آن، باید آنها را بدانند…

فرقی نمی‌کند که شما صادرکننده یا دریافت‌کننده چک صیادی باشید؛ چون باید در هر صورت آن را بشناسید تا دردسرهایش را از خودتان دور کنید البته این را هم بگوییم که ورود چک صیادی و جایگزینی آن به‌جای چک‌های قدیمی، دردسرهای چک کشیدن را کاهش داده است اما با این حال آگاهی کامل و جامع درمورد آن واجب است. در نتیجه، ما همه‌چیز را درباره چک صیادی از دریافت تا تمدید همچنین انواع عملیات بر روی آن به شما در این مطلب از پیشخوان۲۴ خواهیم گفت؛ کافیست این راهنمای صفر تا صد چک صیادی را بخوانید.

چک صیادی چیست؟

چک صیادی نوعی چک است که از طریق سامانه صیاد و تحت نظر بانک مرکزی صادر می‌شود. این چک دارای یک کد ۱۶ رقمی است که ثبت، تایید و انتقال را به صورت حضوری و اینترنتی امکان‌پذیر می‌سازد. ویژگی‌های این چک به دو دسته ظاهری و عملیاتی تقسیم می‌شود. در ادامه، هر دو دسته از ویژگی‌ها را معرفی می‌کنیم.

ویژگی‌های چک صیادی

ویژگی‌های ظاهری چک صیادی بنفش

مشخصات چک صیادی در ظاهر شامل مواردی است که در ادامه آورده‌ایم:

ویژگی‌های عملیاتی چک صیادی بنفش

چک صیادی بنفش در عمل نیز دارای ویژگی‌هایی است که آن را نسبت به چک‌های قدیمی برتر ساخته است. این ویژگی‌ها عبارت‌اند از:

نحوه دریافت دسته چک صیادی

اگر شرایط و مدارک را به‌درستی داشته باشید، زمان آگاهی از مراحل دریافت دسته چک صیادی رسیده است. شما باید چند قدم ساده بردارید تا دسته چک صیادی بگیرید. در ادامه، آنها را خواهیم گفت:

  1. مراجعه به بانک حساب قرض‌الحسنه جاری
  2. استعلام سابقه حقیقی یا حقوقی
  3. تعیین و تکلیف چک‌های برگشتی
  4. افتتاح حساب سپرده بلندمدت
  5. ثبت درخواست چک صیادی
  6. بررسی بانک مرکزی
  7. دریافت چک صیادی

نکته: ثبت درخواست چک صیادی در سامانه صیاد انجام می‌شود؛ سپس، بانک مرکزی شرایط و مدارک شخص حقیقی یا شخص حقوقی را بررسی می‌کند تا دسته چک صیادی را صادر کند.

آموزش استفاده از چک صیادی

هنگامی که چک صیاد خود را با موفقیت دریافت کردید، باید ۵ عملیات اصلی بر روی آن را بشناسید. در ادامه، این ۵ عملیات اصلی آورده شده است:

چک صیاد

اطلاع از وضعیت چک صیادی با استعلام چک صیادی

ثبت، تأیید، انتقال و برگشت این چک در دسته‌ی مراحلی هستند که شما از ابتدا تا انتها نسبت به یک چک صیاد طی می‌کنید؛ اما، استعلام چک صیادی یک مزیت است. این مزیت موجب کاهش تعداد چک‌های برگشتی شده است؛ اما، چطور؟ استعلام این چک به معنای بررسی وضعیت صادرکننده‌ی چک صیادی به دست دریافت‌کننده‌ی چک صیادی است:

رنگ وضعیت چک صیادی شرح وضعیت چک صیادی
سفید صاحب چک سابقه چک برگشتی ندارد.
زرد صاحب چک دارای یک فقره چک برگشتی با حداکثر مبلغ ۵ میلیون تومان است.
نارنجی صاحب چک دارای ۲ تا ۴ فقره چک برگشتی با حداکثر مبلغ ۲۰ میلیون تومان است.
قهوه‌ای صاحب چک دارای ۵ تا ۱۰ فقره چک برگشتی با حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون تومان است.
قرمز صاحب چک دارای بیش از ۱۰ فقره چک برگشتی با بیش از مبلغ ۵۰ میلیون تومان است.

واضح است که رنگ سفید نشان‌دهنده‌ی یک صادرکننده‌ی چک معتبر است و رنگ قرمز نشان‌دهنده‌ی یک صادرکننده‌ی چک نامعتبر است. اگر رنگ وضعیت صادرکننده زرد، نارنجی یا قهوه‌ای باشد، تصمیم دریافت یا عدم‌دریافت با تشخیص دریافت‌کننده است.

وضعیت چک صیادی

روش‌های استعلام چک صیادی کدامند؟

حتما برایتان سوال شده است که اگر دریافت‌کننده‌ی این چک بودیم، چگونه استعلام چک صیادی را بگیریم تا از وضعیت سفید، زرد، نارنجی، قهوه‌ای یا قرمز صادرکننده‌ی آن مطلع شویم؟ در ادامه، روش‌های استعلام چک صیادی را معرفی می‌کنیم:

استعلام چک صیادی با پیشخوان۲۴

پیشخوان۲۴ سامانه‌ی جامع استعلام و پرداخت است که خدمات متعددی را برای شما فراهم کرده است. استعلام چک صیادی از خدمات پرکاربرد این سامانه است که وضعیت صادرکننده‌ی چک را برای دریافت‌کننده‌ی چک مشخص می‌سازد؛ کافیست، وارد سایت یا اپلیکیشن پیشخوان۲۴ شوید تا جزئیات به‌روز را مشاهده کنید.

گزینه‌ی «چک صیادی» را از بخش خدمات انتخاب کنید. شناسه‌ی ۱۶ رقمی را در بخش معین وارد کنید؛ سپس، گزینه‌ی تأیید را بزنید تا استعلام بگیرید. نام صادرکننده‌ی چک، نام دریافت‌کننده‌ی چک، تاریخ و وضعیت سفید، زرد، نارنجی، قهوه‌ای و قرمز در نتیجه‌ی استعلام به شما نمایش داده می‌شود. شما می‌توانید اطلاعات فوق را به دقت مشاهده کنید؛ سپس، توضیح رنگ‌ها را بخوانید.

استعلام چک صیادی با پیشخوان۲۴

پیگیری وضعیت چک صیادی از سامانه اینترنتی بانک‌ها

تمامی بانک‌ها مجهز به سامانه‌ی اینترنتی هستند؛ بنابراین، شما می‌توانید تنها با مراجعه به سامانه‌ی اینترنتی آنها از خدمات استعلام چک صیادی استفاده کنید. حواستان باشد که شما باید از طریق مراجعه حضوری به یک شعبه‌ی بانک برای فعال‌سازی حساب کاربری خود در سامانه‌ی اینترنتی آن اقدام کنید.

پیگیری وضعیت چک صیادی از سامانه اینترنتی بانک‌ها

استعلام چک صیادی از اپلیکیشن ساد۲۴

سامانه‌ی صیاد دارای اپلیکیشن به نام ساد۲۴ است که امکان استعلام چک صیادی بانک مرکزی را فراهم کرده است؛ کافیست، آن را بر روی تلفن همراه خود نصب کنید. این سامانه امکان ثبت، تأیید و انتقال این چک را نیز فراهم کرده است؛ اما، نیاز به احراز هویت دارد. نحوه استعلام چک صیادی از اپلیکیشن ساد۲۴ به‌صورت زیر است:

  1. اپلیکیشن ساد۲۴ را نصب کنید و شماره موبایل به‌نام را وارد کنید.
  2. از منوی برنامه گزینه استعلام صیاد را انتخاب کنید.
  3. شماره سریال چک را وارد کنید و دکمه استعلام را بزنید.
  4. اطلاعات چک را بررسی کنید تا مشکلی در ثبت آن وجود نداشته باشد.

استعلام چک صیادی از اپلیکیشن ساد۲۴

استعلام چک صیادی از سایت سامانه صیاد

اگر قصد استعلام چک را از سامانه‌ی صیاد دارید، باید به نشانی اینترنتی bmi.ir مراجعه کنید؛ سپس، گزینه‌ی خدمات الکترونیک را برگزینید. در ادامه، گزینه‌ی استعلام را انتخاب کنید؛ سپس، شناسه ۱۶ رقمی را وارد کنید. شما برای استفاده از این روش نیاز به احراز هویت دارید.

استعلام چک صیادی از سایت سامانه صیاد

پیگیری وضعیت چک صیادی از سایت بانک مرکزی

اگر می‌خواهید استعلام چک صیادی را از طریق سایت بانک مرکزی انجام دهید، ابتدا باید به نشانی اینترنتی cbi.ir مراجعه کنید؛ سپس، گزینه‌ی نظام‌های پرداخت را انتخاب کنید. گزینه‌ی استعلام چک را برگزینید؛ سپس، شناسه ۱۶ رقمی را به همراه کد کپچا وارد کنید.

استعلام وضعیت چک صیادی با سامانه پیامکی

تمام روش‌هایی که تا اینجا بیان کردیم، نیاز به اینترنت دارد. برخی از آنها سایت و برخی از آنها اپلیکیشن بودند؛ اما، اکنون یک روش آفلاین به شما معرفی می‌کنیم تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید. شما می‌توانید پیامکی با محتوای «شناسه ۱۶ رقمی صیادی *۱*۱» به سرشماره‌ی ۷۰۱۷۰۱ ارسال کنید؛ سپس، حدود ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا پاسخ را دریافت کنید.

روش‌های استعلام چک صیادی

ثبت چک صیادی چیست؟

اولین عملیات بر روی چک صیادی، ثبت آن در سامانه صیاد به دست صادرکننده است؛ کافیست، روش مورد نظر خود را انتخاب کنید. در ادامه، روش‌های ثبت این چک را گفته‌ایم:

فرقی نمی‌کند که از کدام روش اقدام می‌کنید؛ کافیست، گزینه‌ی ثبت را بزنید. در ادامه، احراز هویت با کد ملی و شماره موبایل متعلق به کد ملی را انجام دهید؛ سپس، کد تأیید پیامک را در محل مشخص وارد کنید. در ادامه، شماره کارت و cvv2 را وارد کنید؛ سپس، شناسه ۱۶ رقمی را تایپ کنید.

شما باید شماره سریال، شماره سری، مبلغ چک، تاریخ سر رسید و … را وارد کنید؛ سپس، تأیید را بزنید. هنگامی که موارد فوق را به دقت وارد کردید، باید نام و کد ملی دریافت‌کننده این چک را وارد کنید. در نهایت، اطلاعات را بررسی کنید؛ سپس، تأیید را بزنید.

تأیید چک صیادی چیست؟

دومین عملیات بر روی چک صیادی تأیید آن در سامانه صیاد به دست دریافت‌کننده است. روش‌های تأیید این چک مشابه با روش‌های ثبت این چک است؛ کافیست، روش مورد نظر خود را انتخاب کنید. در ادامه، گزینه‌ی تأیید را بزنید؛ سپس، شناسه ۱۶ رقمی را وارد کنید.

اطلاعات به خصوص نام، کد ملی، مبلغ چک و تاریخ سر رسید را بررسی کنید؛ سپس، اگر همه‌چیز درست بود، گزینه‌ی تأیید چک را بزنید اما اگر همه‌چیز درست نبود، گزینه‌ی رد چک را بزنید.

ثبت چک صیادی

انتقال چک صیادی چیست؟

سومین عملیات بر روی چک صیادی انتقال آن در سامانه صیاد است. این عملیات اختیاری است؛ یعنی، اگر دریافت‌کننده‌ی اول چک قصد انتقال آن را به دریافت‌کننده‌ی دوم چک داشته باشد، باید انتقال را در سامانه صیاد ثبت کند. تمام روش‌های ثبت و تأیید برای انتقال این چک کاربرد دارد؛ کافیست، روش مورد نظر خود را انتخاب کنید.

چگونه چک صیادی را برگشت بزنیم؟

اگر نیاز به برگشت زدن چک صیادی دارید، ۴ راه متفاوت پیش روی شماست که با توجه به شرایط خود می‌توانید مناسب‌ترین روش را انتخاب کنید. روش‌های برگشت زدن چک صیادی عبارت‌اند از:

مقاله پیشنهادی: استعلام ممنوع الخروجی

عودت چک صیادی چیست؟

برگرداندن چک صیادی صادرشده از سوی دریافت‌کننده به صاحب چک، عودت چک گفته می‌شود. عودت چک صیادی زمانی اتفاق می‌افتد که اطلاعات ثبت‌شده در چک اشتباه باشد یا با جزئیات ذکر‌شده در سامانه مرکزی مطابقت نداشته باشد، در این‌صورت صادرکننده و دریافت‌کننده، هر دو می‌توانند با مراجعه به بانک مربوط به چک، اقدام به عودت چک صیادی کنند.

چگونه چک صیادی را تمدید کنیم؟

اگر دسته چک صیادی شما تمام شده است، نگران نباشید! شما می‌توانید آن را از طریق مراجعه به بانک تمدید کنید. حواستان باشد که دسته چک اول با ۱۰ برگ صادر می‌شود؛ اما، اگر این ۱۰ برگ تمام شود، تمدید ۲ حالت دارد:

جمع‌بندی…

در این مطلب به آشنایی بیشتر یا چک صیادی پرداختیم. ابتدا، معنای آن را مشخص کردیم؛ سپس، ویژگی‌های ظاهری و عملیاتی آن را شرح دادیم. در ادامه، مراحل دریافت چک صیادی را ذکر کردیم؛ سپس، استفاده از چک صیادی را شرح دادیم. استفاده از چک صیادی شامل آشنایی با ۵ عملیات استعلام، ثبت، تأیید، انتقال و برگشت بود که هر کدام را توضیح دادیم. در نهایت، نحوه تمدید چک صیادی و عودت چک صیادی را شرح دادیم. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، متشکریم.

سوالات متداول

ما در این بخش سعی کرده‌ایم که مهم‌ترین سوالات مربوط به چک صیادی را جمع‌آوری کرده و به آنها پاسخ دهیم.

چک صیادی مخفف چیست؟

چک صیادی مخفف «صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک» است.

منظور از چک صیادی بنفش چیست؟

چک صیادی جدیدترین نوع چک بانکی است که از لحاظ ظاهری با چک‌های قدیمی تفاوت دارد و به رنگ بنفش است.

تفاوت چک صیادی با چک قدیمی ازنظر انواع شکایت چیست؟

چک‌های صیادی از لحاظ داشتن قابلیت اجرای مستقیم چک با چک‌های قدیمی متفاوت هستند. چک‌های صیادی این ویژگی را دارند که دارنده آنها بتواند بدون نیاز به تشکیل جلسه دادرسی، به‌صورت مستقیم به واحد اجرایی دادگاه مراجعه کرده و مطالبات خود را وصول کند.

تفاوت چک صیادی با چک قدیمی ازنظر لزوم ثبت نام در سامانه چیست؟

چک‌های قدیمی چون از طرف شعبات بانک صادر می‌شدند، نیازی به ثبت در سامانه نداشتند؛ اما چک‌های صیادی برای مراحل ثبت، تایید، انتقال و استعلام، نیاز به ثبت اطلاعات در سامانه صیاد دارند. همین ویژگی‌ها نیز امنیت و نقدشوندگی چک‌های صیادی را بهبود داده است.

ثبت دیدگاه