گذرنامه‌ها انواع مختلفی دارند و هر یک از آنها برای گروه خاصی از افراد در نظر گرفته شده‌اند و مراحل دریافت و تمدید هر یک با دیگری متفاوت است…

پاسپورت یا گذرنامه، سند ورود افراد به کشورهای مختلف در دنیاست. در ایران و بسیاری نقاط جهان، گذرنامه‌ها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها بر اساس شرایط و نیاز خاصی برای افراد صادر می‌شوند. در این مطلب قرار است با انواع گذرنامه، نحوه دریافت و تمدید پاسپورت و در نهایت علل ممنوع‌الخروجی و آموزش رفع انواع ممنوع‌الخروجی گذرنامه آشنا شوید؛ بنابراین تا انتهای این مطلب از سامانه پیشخوان۲۴ همراه ما بمانید.

گذرنامه یا پاسپورت چیست؟

گذرنامه یا پاسپورت یک مدرک شناسایی است که از طرف دولت هر کشور برای شهروندان آن کشور به‌صورت رسمی و قانونی صادر می‌شود. دولت هر کشور با پاسپورت یا گذرنامه از سایر دولت‌ها برای تردد شهروندانش اجازه و مجوز می‌گیرد. در ضمن، این مدرک شناسایی، امنیت و حقوق شهروند هر کشور در سایر کشورها را تضمین می‌کند؛ بنابراین حفظ و نگهداری از آن به‌خصوص در خارج از مرز کشور مبدأ اهمیت فراوانی دارد.
نکته: هر گذرنامه یک شماره گذرنامه دارد که مهم‌ترین اطلاعات این مدرک است و در صفحه اول آن تحت عنوان Passport No درج شده است. شماره پاسپورت، منحصربه‌فرد و اختصاصی برای هر شخص ایجاد می‌شود.

انواع گذرنامه

پاسپورت‌ها بر اساس نیاز درخواست‌کنندگان و نوع سفرشان که می‌تواند زیارتی، سیاحتی و… باشد، دسته‌بندی می‌شوند. انواع پاسپورت ایرانی عبارت‌اند از:

انواع گذرنامه شامل عادی یا بین‌المللی، زیارتی، خدمت و دیپلماتیک در ایران می‌شود.

شرایط و مدارک عمومی دریافت تمام گذرنامه‌های ایران در سال ۱۴۰۳

شرایط و مدارک عمومی لازم برای دریافت پاسپورت ایرانی در سال ۱۴۰۳ شامل موارد زیر می‌شود:

شرایط گرفتن عکس بیومتریک برای گذرنامه

از آن‌جایی که برای تمدید پاسپورت عکس لازم است؛ بنابراین گرفتن تصویر بیومتریک برای گذرنامه اجباری بوده و در دفاتر خدمات پلیس + ۱۰ انجام می‌شود. شرایط گرفتن عکس بیومتریک برای خانم‌ها و آقایان متفاوت است که در جدول زیر تمام شرایط آنها را معرفی کرده‌ایم:

شرایط گرفتن عکس پاسپورت در ایران
شرایط عکس پاسپورت برای خانم‌ها داشتن حجاب کامل بدون نمایش تار یا ریشه مو (دختران بالای ۵ سال و بانوان)
عدم داشتن آرایش نامتعارف
عدم استفاده از عینک
داشتن مقنعه یا روسری ساده به‌عنوان حجاب سر (به رنگ تیره)
نمایش گردی کامل صورت
نداشتن هرگونه وسیله تزئینی بر روی صورت (نگین، پیرسینگ و …)
داشتن لباس پوشیده برای دختران زیر ۵ سال (گوش‌ها باید کاملا مشخص باشند.)
شرایط عکس پاسپورت برای آقایان عدم داشتن آرایش
نداشتن عینک
نداشتن کلاه
عدم استفاده از هرگونه اکسسوری (گردنبند، گوشواره و…)
نداشتن لباس سفید یا سبز
عدم پوشیدن لباس یقه باز یا کاپشن با یقه بلند
مشخص بودن کامل تمام جزئیات صورت
عدم داشتن هرگونه وسیله تزئینی روی صورت
عدم داشتن مدل موی غیرمتعارف
مطابق عرف بودن محاسن

گذرنامه عادی یا بین‌المللی چیست؟

گذرنامه عادی یا بین‌المللی که با نام‌های گذرنامه گردشگری، توریستی و سیاحتی هم معرفی می‌شود، برای استفاده شخصی افراد بوده و برای مقاصد غیرسیاسی و غیرمذهبی در نظر گرفته می‌شود. رنگ جلد پاسپورت عادی در ایران، قهوه‌ای است و زمان دریافت آن نیز بین ۷ تا ۱۰ روز متغیر است.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت عادی

دریافت‌کنندگان گذرنامه‌های بین‌المللی، باید شرایط لازم برای ثبت درخواست صدور پاسپورت عادی را داشته باشند. مهم‌ترین شرط دریافت این گذرنامه داشتن تابعیت ایرانی است اما شرایط و مدارک دیگری هم وجود دارد که بدون آنها نمی‌توانید پاسپورت عادی خود را دریافت کنید. شرایط و مدارک دریافت گذرنامه بین‌المللی در جدول زیر معرفی شده است:

مدارک و شرایط دریافت و تمدید گذرنامه عادی
شرایط لازم برای دریافت گذرنامه بین‌المللی داشتن تابعیت ایرانی
رسیدن به سن قانونی (متقاضیان زیر ۱۸ سال باید قیم قانونی یا رضایت‌نامه محضری والدینشان را داشته باشند.)
عدم وجود ممنوع‌الخروجی
مدارک لازم برای دریافت پاسپورت عادی اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
تصویر بیومتریک پلیس +۱۰
گواهی اشتغال به تحصیل و دفترچه بیمه (برای افراد زیر ۱۵ سال)
گواهی نظام وظیفه
رسید پرداخت هزینه‌ها
تکمیل فرم درخواست گذرنامه گردشگری (تمدیدکنندگان باید فرم درخواست تمدید گذرنامه را تکمیل کنند.)
اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان نظامی (بازنشستگانی که کمتر از ۵ سال از بازنشستگی آنها گذشته یا نظامیان مشغول به کار باید مجوز کتبی از حفاظت یگان خود دریافت کنند.)
مدارک نحوه ورود برای متولدین خارج از کشور

نحوه دریافت پاسپورت عادی

برای دریافت گذرنامه عادی، باید با مدارک لازم، به‌صورت حضوری به یکی از دفاتر خدمات پلیس +۱۰ مراجعه کنید. بعد از تکمیل فرم درخواست گذرنامه و گرفتن عکس بیومتریک، هزینه‌های دریافت پاسپورت بین‌المللی را پرداخت کنید؛ بعد از این‌که مدارک شما برای صدور گذرنامه بین‌المللی تایید شد، طی ۷ تا ۱۰ روز، پاسپورت صادر‌ شده و تحویل اداره پست می‌شود تا در نهایت به دست شما برسد.

هزینه و اعتبار گذرنامه بین‌المللی

اعتبار گذرنامه عادی، ۵ سال است و بعد از ۵ سال باید اقدام به تمدید آن کنید. مجموع هزینه‌های پرداختی برای گرفتن گذرنامه بین‌المللی ۱۴۰۳ مبلغ ۴۷۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است که شامل موارد زیادی از جمله عکاسی بیومتریک، خدمات پلیس +۱۰، صدور گذرنامه و… می‌شود.

گذرنامه زیارتی چیست؟

گذرنامه زیارتی که با نام گذرنامه اربعین نیز شناخته می‌شود، پاسپورتی است که برای سفرهای زیارتی استفاده می‌شود اما در حال حاضر تنها کشور عراق، این گذرنامه را می‌پذیرد. دارندگان گذرنامه زیارتی حتی درصورت نداشتن پاسپورت عادی هم اجازه خروج از کشور و ورود به کشورهای زیارتی مانند عراق را دارند اما امکان عزیمت به کشورهای دیگر برای آنها وجود ندارد.

نکته: با توجه به کاربرد خاصی که پاسپورت زیارتی دارد، این امکان وجود دارد که در آینده اجازه استفاده از گذرنامه زیارتی برای سفرهای حج و سوریه نیز فراهم شود. شایان ذکر است که رنگ گذرنامه زیارتی هم مانند گذرنامه بین‌المللی به رنگ آبی تیره است.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت زیارتی

شرایط دریافت پاسپورت زیارتی ساده‌تر از گذرنامه عادی است، بنابراین صدور و تحویل آن هم می‌تواند با سرعت بیشتری انجام شود. کسانی‌که گذرنامه زیارتی دارند و قصد شرکت در پیاده‌روی اربعین را دارند، باید به این نکته توجه داشته باشند که این گذرنامه از تاریخ اعزام، حداقل باید ۶ ماه اعتبار داشته باشد؛ در غیر‌ این‌صورت باید به دنبال تکمیل مدارک برای تمدید اعتبار گذرنامه زیارتی خود بروند. شرایط و مدارک لازم برای مراجعه به سایت ثبت نام گذرنامه موقت اربعین در جدول زیر ارائه شده است:

مدارک و شرایط گرفتن گذرنامه زیارتی و تمدید آن
شرایط دریافت پاسپورت اربعین داشتن تابعیت ایرانی
عدم ممنوع الخروجی
پرداخت هزینه‌های ثبت‌نام و دریافت کد رهگیری
مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت زیارتی یا تمدید آن احراز هویت سخا
تکمیل فرم ثبت‌نام اینترنتی
رسید پرداخت هزینه ثبت‌نام

نحوه دریافت پاسپورت زیارتی

برای دریافت گذرنامه زیارتی نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر پلیس +۱۰ ندارد، کافیست به سامانه ثبت‌نام گذرنامه زیارتی، پلیس من مراجعه کرده و فرم ثبت‌نام را تکمیل و در نهایت هزینه‌های گرفتن گذرنامه زیارتی یا کربلا را پرداخت کنید. توجه داشته باشید که گذرنامه شما طی ۳ تا ۵ روز کاری صادر شده و برایتان ارسال می‌شود.

بعد از ثبت‌نام گذرنامه باید به سراغ انجام مراحل ثبت‌‌نام در سایت سماح رفته و فرم نام‌نویسی آن را نیز تکمیل کنید، تا مجوز خروج از کشور برای شما صادر شود. در سامانه سماح باید نوع بیمه درمانی خود را مشخص کرده و درنهایت مجددا به سامانه سماح برگردید و رسید ثبت‌نام و کارت زائر خود را دریافت کنید؛ چون این مدارک باید در طول سفر همراه شما باشد.

نکته: مشمولین وظیفه سربازی که هنوز کارت پایان خدمت خود را دریافت نکرده باشند، برای درخواست گذرنامه زیارتی، می‌توانند از محل خدمت خود اجازه‌نامه رسمی و گواهی غیبت از سربازی دریافت کنند.

هزینه‌ گرفتن گذرنامه زیارتی و اعتبار آن

هزینه دریافت پاسپورت زیارتی اربعین ۱۴۰۳، مبلغ ۶۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است؛ همچنین مبلغ ۲۰ هزار تومان هم باید به منظور جبران هزینه‌های خدمات جمعیت هلال احمر از طرف زائران در سامانه سماح پرداخت شود. هزینه‌های بیمه در حین تکمیل مراحل ثبت‌نام و بارگذاری مدارک لازم برای ثبت نام سامانه سماح، پرداخت می‌شود.

اوایل اجرای طرح گذرنامه‌های زیارتی، این پاسپورت‌ها محدودیت اعتبار بیشتری نسبت به گذرنامه‌های عادی داشتند، اما با توجه به تغییراتی که امسال در نظر گرفته شده است، اعتبار گذرنامه‌های زیارتی ۱۴۰۳، به ۵ سال رسیده است.

متقاضیان می‌توانند در زمان ثبت نام گذرنامه زیارتی که معمولا حدود یک‌ماه قبل از اربعین تعیین می‌شود، به سایت گذرنامه زیارتی پلیس من مراجعه کرده و مراحل ثبت درخواست، پیگیری گذرنامه زیارتی و دریافت آن را تکمیل کنند.

گذرنامه یا پاسپورت خدمت چیست؟

گذرنامه خدمت مختص کارمندان دولتی و سازمان‌ها است؛ این گذرنامه برای کارمندان دولتی که ماموریت‌های خارج از کشور دارند، صادر می‌شود تا با استفاده از آن اجازه خروج از کشور را داشته باشند. این پاسپورت کاملا کاری بوده و امکان استفاده از آن برای سفرهای شخصی یا تفریحی وجود ندارد.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت خدمت

گذرنامه خدمت تنها برای انجام ماموریت‌های کاری صادر می‌شود؛ بنابراین دارای محدودیت زمانی و مکانی است. دریافت پاسپورت کاری، شرایط و مدارک خاص خود را دارد که در جدول زیر به معرفی آنها می‌پردازیم:

شرایط و مدارک گرفتن گذرنامه خدمت
شرایط گرفتن پاسپورت کاری کارمند رسمی دولت بودن
داشتن حکم برای ماموریت اداری
مدارک دریافت پاسپورت خدمت اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
عکس پرسنلی
حکم ماموریت اداری
تکمیل فرم درخواست گذرنامه کاری
رسید پرداخت هزینه‌‌های گذرنامه

نحوه دریافت پاسپورت خدمت

برای گرفتن گذرنامه خدمت باید به دفاتر خدمات پلیس +۱۰ مراجعه کنید و در کنار سایر مدارک معمول گذرنامه، حکم ماموریت خود را نیز به کارشناس ارائه کنید تا فرآیند صدور گذرنامه برای شما انجام شود و حداکثر طی ۱۰ روز به دستتان برسد؛ سریع‌ترین زمان صدور گذرنامه، درصورتی‌که تمام فرآیندها به‌سرعت انجام شود و تعداد درخواست‌ها زیاد نباشد، معمولا ۳ تا ۵ روز است؛ اما این زمان‌بندی می‌تواند با توجه به شرایط، افزایش یا کاهش داشته باشد.

هزینه‌های دریافت گذرنامه خدمت و اعتبار آن

گذرنامه‌های کاری معمولا دارای ۵ سال اعتبار هستند؛ ممکن است به صلاح‌دید سازمان مربوطه، زمان اعتبار آن کاهش پیدا کند و نیاز به تمدید دوره‌ای داشته باشد. هزینه دریافت گذرنامه خدمت برای دریافت‌کنندگان نیز رایگان است.

گذرنامه یا پاسپورت دیپلماتیک چیست؟

پاسپورت دیپلماتیک نوعی گذرنامه برای مقامات رسمی و دولتی است که امتیازات ویژه‌ای نیز برای آنها به همراه دارد. گذرنامه‌های معمولا دیپلماتیک به رنگ قرمز و مشکی هستند؛ اما رنگ گذرنامه سیاسی یا دیپلماتیک در ایران به رنگ سبز است. و مقامات بلند پایه‌ای که آن را دریافت می‌کنند از بسیاری امتیازات دیپلماتیک، مانند معافیت از مالیات و حمایت‌های قانونی خاص برخوردار هستند.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت دیپلماتیک

گذرنامه دیپلماتیک برای افراد خاصی صادر می‌شود؛ بنابراین شرایط دریافت این پاسپورت نیز با بسیاری از گذرنامه‌های دیگر متفاوت است. دریافت گذرنامه دیپلماتیک، نیازمند داشتن شرایط و مدارک ذکرشده در جدول زیر است:

شرایط و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت دیپلماتیک
شرایط دریافت گذرنامه دیپلماتیک داشتن موقعیت شغلی رسمی در سازمان‌های مرتبط با امور دیپلماتیک
انتصاب به‌عنوان یکی از مناصب رسمی دیپلماتیک
داشتن حکم ماموریت رسمی دیپلماتیک
دریافت تاییدیه وزارت امور خارجه
مدارک لازم برای دریافت گذرنامه دیپلماتیک اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
عکس پرسنلی
فرم ثبت‌نام گذرنامه دیپلماتیک
گواهی نظام وظیفه (کارت پایان خدمت یا معافیت)
تاییدیه رسمی سازمان یا وزارت مربوطه

نحوه دریافت پاسپورت دیپلماتیک

دیپلمات‌ها برای دریافت گذرنامه دیپلماتیک به وزارت امور خارجه کشور مراجعه می‌کنند. متقاضیان برای دریافت پاسپورت دیپلماتیک باید مدارک خود را به وزارت امور خارجه ارائه کنند تا پس از تایید آنها، مراحل صدور گذرنامه به‌طور قانونی طی شود. با توجه به حساسیت بالایی که گذرنامه دیپلماتیک دارد، تحویل آن از طریق پست انجام نشده و به‌صورت حضوری و مستقیم به شخص متقاضی تحویل داده می‌شود.

هزینه‌های دریافت گذرنامه دیپلماتیک و اعتبار آن

هزینه گرفتن پاسپورت دیپلماتیک از طرف وزارت امور خارجه تعیین می‌شود و با توجه به شرایط مختلف، می‌تواند قابل تغییر باشد. پاسپورت‌های دیپلماتیک معمولا ۵ سال اعتبار دارند؛ اما این مدت زمان به تایید وزارت‌خانه‌های مربوطه دارد و گاهی اوقات ممکن است مدت اعتبار کوتاه‌تر شده و نیاز به تمدید دوره‌ای داشته باشد.

نحوه تمدید گذرنامه

نحوه تمدید پاسپورت در اکثر موارد، کاملا مشابه بوده و تفاوت زیادی بین آنها وجود ندارد، مگر این‌که در شرایط خاصی مانند گذرنامه خدمت یا دیپلماتیک، نیاز به تاییدیه مقام رسمی سازمان وجود داشته باشد.  طریقه تمدید پاسپورت به شرح زیر است:

نکته: برای تمدید غیرحضوری گذرنامه زیارتی می‌توانید به سامانه پلیس من مراجعه کنید و بعد از احراز هویت سخا، درخواست خود را ثبت کنید.

چه مدارکی برای تمدید پاسپورت لازم است؟

مدارک لازم برای تمدید پاسپورت ایرانی در انواع پاسپورت‌ها کمی متفاوت است؛ اما به‌طور کلی برای تمدید پاسپورت تاریخ گذشته یا در حال انقضا به مدارک زیر نیاز دارید:

طریقه تمدید گذرنامه ایرانی در خارج از کشور

افرادی که در خارج از کشور هستند هم، می‌توانند پاسپورتشان را در کشوری که سکونت دارند تمدید کنند؛ مثلا برای تمدید پاسپورت ایرانی در کانادا، آمریکا، ترکیه و …، شرایطی وجود دارد که متقاضیان با رعایت آنها می‌توانند گذرنامه ایرانی خود را تمدید کنند.

لازم به ذکر است که تمدید فوری گذرنامه تنها در شرایط خاص و با توجه به تایید کنسولگری انجام می‌شود؛ در غیراین‌صورت باید روند اداری تمدید گذرنامه، طبق زمان‌بندی در نظر گرفته‌شده انجام شود. مدارک لازم برای تمدید پاسپورت در خارج از کشور و نحوه تمدید گذرنامه ایرانی در آمریکا یا سایر کشورهای خارجی دیگر، به ترتیب زیر است:

تمدید گذرنامه با سامانه میخک

درصورتی‌که ایرانیان خارج از کشور به سفارت ایران در کشور محل اقامتشان دسترسی ندارند یا شرایط مراجعه به آن را ندارند، می‌توانند از سامانه میخک (مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی)، جهت تمدید پاسپورت آنلاین استفاده کنند.

طبق شرایط تمدید پاسپورت در سامانه میخک، باید ابتدا در این سامانه ثبت‌نام کرده و اطلاعات هویتی و سکونتی خود را ثبت کنید؛ در نهایت با آپلود مدارک تمدید پاسپورت در سامانه، درخواست شما ثبت شده و می‌توانید به‌صورت آنلاین پیگیر وضعیت گذرنامه خود باشید. یکی از خدمات سامانه میخک پیگیری تمدید پاسپورت، صدور و تعویض گذرنامه ایرانی در خارج از کشور است همچنین این سامانه، خدمات دیگری را نیز ارائه می‌کند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نکته: مدت زمان تمدید پاسپورت ۱۴۰۳ هم مانند صدور آن بوده و گذرنامه جدید طی ۵ تا ۱۴ روز کاری، به متقاضی تحویل داده می‌شود؛ این قانون در رابطه با تمدید پاسپورت ایرانی در ترکیه و دیگر کشور‌های جهان نیز صادق است.

تمدید گذرنامه ایرانیان ساکن خارج از کشور از طریق سامانه میخک است.

نحوه دریافت و تمدید پاسپورت اتباع افغان در ایران

دریافت و تمدید اعتبار پاسپورت اتباع افغان در ایران، از طریق مراجعه حضوری به سفارت افغانستان، انجام می‌شود. اتباع افغان باید با مدارک لازم به سفارت‌خانه کشور خود مراجعه کرده و هزینه دریافت یا تمدید پاسپورت خود را پرداخت کنند، در نهایت با ارائه تمام مدارک و رسید پرداخت و تایید کارشناس، مراحل دریافت یا تمدید پاسپورت افغانستان در ایران انجام شده و در اختیار آنها قرار می‌گیرد. مدت زمان تمدید پاسپورت و دریافت آن برای اتباع افغان، به تعداد درخواست‌ها و سیستم اداری سفارت‌خانه آنها بستگی دارد. مدارک لازم برای دریافت و تمدید پاسپورت قبل از انقضا یا بعد از آن، برای اتباع افغان به شرح زیر است:

نکته: درصورتی‌که قصد دریافت اطلاعات بیشتری درباره دریافت گذرنامه اتباع دارید می‌توانید با شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۷۹۶۸۶۴ و ۰۲۱۸۸۷۷۹۲۰۶ تماس بگیرید.

نحوه پیگیری گذرنامه

مراحل پیگیری گذرنامه پس از تکمیل اطلاعات ثبت‌نام و تایید آنها از طرف سازمان‌های مربوطه انجام می‌شود. پیگیری مراحل صدور گذرنامه، به شما کمک می‌کند که از آخرین وضعیت صدور و ارسال پاسپورت خود مطلع شوید. استعلام وضعیت گذرنامه به‌صورت حضوری و غیرحضوری امکان‌پذیر بوده و شما می‌توانید با توجه شرایط خود، روش موردنظرتان را انتخاب کنید.

روش‌های استعلام وضعیت پاسپورت

برای پیگیری گذرنامه می‌توان از طریق روش‌های آنلاین و حضوری مختلفی اقدام کرد. درصورت تمایل به پیگیری حضوری، می‌توانید به دفاتر پلیس خدمات پلیس +۱۰ مراجعه کرده و از آخرین وضعیت گذرنامه مطلع شوید. استفاده از روش حضوری، اتلاف هزینه و وقت بسیاری را به‌دنبال دارد؛ حتی ممکن است گاهی اوقات به‌علت تاخیر در ارسال گذرنامه مجبور به مراجعه چندباره،‌ باشید.

به‌منظور افزایش راحتی و سرعت انجام امور مربوط به پیگیری پاسپورت، بهتر است از روش‌های غیرحضوری و آنلاین استفاده کنید؛ به همین دلیل در ادامه شما را با بهترین روش‌های غیرحضوری پیگیری گذرنامه آشنا می‌کنیم.

پیگیری گذرنامه از پیشخوان۲۴

راحت‌ترین روش استعلام پاسپورت، استفاده از خدمت پیگیری وضعیت گذرنامه پیشخوان۲۴ است. این خدمت، امکان پیگیری گذرنامه با کد ملی را برای کاربران فراهم کرده است؛ همچنین شما می‌توانید بسیاری از خدمات اجتماعی، راهور و شهری را به‌صورت غیرحضوری و از طریق سرویس‌های متنوع پیشخوان۲۴، انجام دهید. مراحل پیگیری گذرنامه از پیشخوان۲۴ به ترتیب زیر است:

  1. از بخش دسته‌بندی سرویس‌ها به قسمت خدمات پستی رفته و گزینه «پیگیری وضعیت گذرنامه» را انتخاب کنید.
  2. کد ملی و شماره موبایل به‌نام خود را وارد کرده و دکمه پیگیری گذرنامه را بزنید.
  3. بعد از پرداخت هزینه استعلام، می‌توانید آخرین وضعیت گذرنامه خود را مشاهده کنید.

بهترین روش برای پیگیری گذرنامه از سامانه پیشخوان۲۴ است.

استعلام گذرنامه از اپلیکیشن پلیس من

شما می‌توانید برای پیگیری صدور گذرنامه خود، از اپلیکیشن پلیس من هم کمک بگیرید؛ برای این کار نیاز به نصب این اپلیکیشن و ایجاد حساب کاربری دارید. خدمات ارائه‌شده در این اپلیکیشن تنها شامل خدمات راهور و ناجی بوده و موارد دیگر را پوشش نمی‌دهد. برای استعلام وضعیت گذرنامه از برنامه پلیس من، به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. برنامه پلیس من را نصب کرده و یک حساب کاربری برای خود ایجاد کنید.
  2. در مرحله ثبت‌نام، کد ملی و شماره موبایلی که به نامتان است را وارد کنید.
  3. در بخش خدمات، سرویس استعلام وضعیت گذرنامه را انتخاب کنید.
  4. اطلاعات خواسته‌شده نظیر کدملی، شماره تلفن و … را وارد کنید.
  5. پس از اطمینان از درستی اطلاعات وارد‌شده، استعلام وضعیت گذرنامه را انتخاب کنید تا آخرین اطلاعات مربوط به وضعیت گذرنامه برای شما نمایش داده شود.

امکان استعلام گذرنامه از سامانه پلیس من وجود دارد.

چه کسانی شرایط گرفتن پاسپورت را ندارند؟

کسانی که دارای مشکلات کیفری و قانونی باشند، شرایط گرفتن پاسپورت را ندارند. مهم‌ترین عاملی که می‌تواند مانع دریافت هر نوع گذرنامه‌ای باشد، مشکل ممنوع الخروجی یا عدم اجازه خروج از کشور است.

اگر شخصی به هر دلیلی ممنوع‌الخروج شده باشد، تا رفع ممنوع‌الخروجی اجازه ثبت‌نام یا تمدید گذرنامه برای او وجود ندارد. ممنوع الخروجی انواع مختلفی دارد و هر نوع از آن، مشکلات زیادی را برای دریافت پاسپورت و حتی خروج از کشور ایجاد می‌کند.

انواع ممنوع‌الخروجی گذرنامه

ممنوع‌الخروجی گذرنامه یک محدودیت قانونی برای خروج از کشور است که دستور آن از سوی مقامات رسمی و قضایی صادر می‌شود. انواع ممنوع‌الخروجی به دلایل مختلفی مانند مسائل حقوقی، خانوادگی، مالی و … اتفاق می‌افتد و می‌تواند مشکلات زیادی را برای افرادی که با آن درگیر هستند، ایجاد کند.

ممنوع‌الخروجی کیفری

ممنوع‌الخروجی کیفری برای افرادی که دارای پرونده قضایی باشند، صادر می‌شود. اشخاصی که دارای ممنوع الخروجی کیفری هستند، معمولا در دادگاه یا دادسرا پرونده قضایی دارند و به دلایل زیر ممنوع‌الخروج شده‌اند:

ممنوع‌الخروجی همسر و فرزند

ممنوع‌الخروجی همسر و فرزندان در ایران، به‌علت وجود دلایل حقوقی و مسائل خانوادگی ایجاد می‌شود. اجرای مراحل ممنوع الخروج کردن همسر و فرزند، معمولا به منظور حفظ منافع اعضای خانواده بوده و به دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

ممنوع‌الخروجی مالیاتی

ممنوع‌الخروجی مالیاتی، به دستور سازمان امور مالیاتی کشور انجام می‌شود؛ با این حکم افرادی که مرتکب تخلفات مالیاتی می‌شوند، اجازه خروج از کشور را ندارند. از جمله دلایلی که باعث ممنوع‌الخروجی مالیاتی می‌شود،‌ عبارتند از:

ممنوع‌الخروجی امنیتی

اعمال ممنوع‌الخروجی امنیتی، مربوط به موارد تهدیدکننده امنیت ملی می‌شود. این نوع ممنوع‌الخروجی معمولا برای افرادی که دارای جرائم سیاسی، امنیتی یا اطلاعاتی باشند، صادر می‌شود و می‌تواند به دلایل زیر باشد:

ممنوع‌الخروجی دولتی و سازمانی

ممنوع‌الخروجی دولتی و سازمانی، برای کارمندانی است که مرتکب تخلفات شغلی شده‌ باشند. هدف از اجرای این نوع ممنوع‌الخروجی، اجرای تعهدات سازمانی و شغلی است و از جمله دلایل آن نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نحوه پیگیری ممنوع‌الخروجی پاسپورت

برای اطلاع دقیق از نوع ممنوع‌الخروجی گذرنامه و دلایل آن، باید اقدام به پیگیری قانونی کنید، وقتی از نوع ممنوع الخروجی مطلع شوید، برطرف کردن آن هم برایتان آسان‌تر خواهد بود. پیگیری ممنوع‌الخروجی گذرنامه از طریق روش‌های مختلفی انجام می‌شود که رایج‌ترین آنها عبارت‌اند از:

طریقه رفع انواع ممنوع‌الخروجی پاسپورت

رفع ممنوع‌الخروجی، فرآیندی است که بعد از استعلام ممنوعیت خروج از کشور یا دریافت گذرنامه، انجام می‌شود. رفع هر نوع ممنوع الخروجی با توجه به نوع آن متفاوت است. در جدول زیر مراحل رفع انواع ممنوع‌الخروجی گذرنامه ارائه شده است:

مراحل رفع ممنوع‌الخروجی پاسپورت
رفع ممنوع‌الخروجی کیفری برای گذرنامه مراجعه به دادگاه یا دادسرا

تسویه تعهدات قضایی

پیگیری از طریق وکیل قانونی

دریافت حکم ممنوع‌الخروجی

رفع ممنوع‌الخروجی مالیاتی برای گذرنامه مراجعه به سازمان امور مالیاتی

تسویه بدهی مالیاتی

ارائه مدارک تسویه

دریافت گواهی رفع ممنوع‌الخروجی

رفع ممنوع‌الخروجی امنیتی برای گذرنامه مراجعه به نهادهای امنیت ملی

ارائه دلایل و مدارک قابل استناد

بررسی مراجع مربوطه

دریافت تاییدیه رفع ممنوع‌الخروجی

رفع ممنوع‌الخروجی همسر و فرزند برای گذرنامه مراجعه به دادگاه یا دادسرا

ارائه مدارک قانونی برای جلب رضایت شاکی

ارائه درخواست کتبی جهت رفع ممنوع‌الخروجی

بررسی مدارک از طرف مرجع قضایی

تایید مدارک

اعلام به پلیس گذرنامه جهت رفع ممنوع‌الخروجی

رفع ممنوع‌الخروجی دولتی و سازمانی برای گذرنامه مراجعه به سازمان یا نهاد دولتی مربوطه

تسویه تعهدات

ارائه درخواست کتبی برای رفع ممنوع‌الخروجی

تایید درخواست

جمع‌بندی

در این مطلب از قبضینو گفتیم که گذرنامه‌ها در ایران انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها برای گروه خاصی از مسافران خارج از کشور طراحی شده‌اند؛ همچنین گفتیم که هزینه گذرنامه زیارتی کمتر از گذرنامه عادی بوده و دریافت گذرنامه‌های خدمت هم رایگان است. مراحل تمدید و دریافت هر گذرنامه را نیز به‌طور کامل توضیح دادیم؛ اما این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که مراحل تمدید گذرنامه کوتاه‌تر از دریافت آن است. در این مطلب، صحبت‌هایی نیز در مورد ممنوع‌الخروجی و نحوه رفع آن داشتیم، اگر روش‌های دیگری برای رفع انواع ممنوع‌الخروجی می‌شناسید، می‌توانید آنها را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

در این قسمت رایج‌ترین سوالات مربوط به انواع مراحل گذرنامه ارائه شده است، ممکن است پاسخ‌های ارائه‌شده در این بخش پاسخ سوالات شما نیز باشد.

تمدید پاسپورت چقدر طول می‌کشد؟

مراحل پیگیری تمدید گذرنامه هم مانند مراحل صدور آن بوده و بسته به نوع آن متفاوت است. معمولا زمان تمدید پاسپورت و ارسال مجدد آن حداقل ۷ و حداکثر ۱۰ روز کاری است و تمدید گذرنامه فوری تنها در شرایط خاصی امکان پذیر است.

آیا امکان تمدید گذرنامه با اپلیکیشن پلیس من وجود دارد؟

بله؛ اپلیکیشن پلیس من امکان تمدید گذرنامه زیارتی را برای دارندگان این پاسپورت، فراهم کرده است.

آیا امکان پیگیری گذرنامه از طریق سامانه پست وجود دارد؟

بله؛ شما می‌توانید با مراجعه به سامانه «najatracking.post.ir» و انجام مراحل زیر از آخرین وضعیت ارسال گذرنامه خود مطلع شوید؛

  1. وارد سامانه شوید و نوع سند خود را انتخاب کنید.
  2. کد ملی خود را وارد کنید.
  3. کد امنیتی را وارد کنید و دکمه جست‌وجو را بزنید.
  4. پس از بررسی نتیجه استعلام برای شما نمایش داده می‌شود.

آیا می‌توان از سامانه ثبت نام اینترنتی درخواست گذرنامه الکترونیکی کرد؟

بله؛ با این‌که چیزی به عنوان گذرنامه الکترونیکی وجود ندارد و همه پاسپورت‌ها به‌صورت فیزیکی ارائه می‌شوند؛ تنها برای برخی از گذرنامه‌ها مانند پاسپورت زیارتی، امکان ثبت‌نام اینترنتی وجود دارد. برای ثبت‌نام گذرنامه زیارتی باید به پلیس من مراجعه کنید و برای ثبت‌نام یا تمدید گذرنامه در خارج از کشور، می‌توانید از خدمات سامانه میخک استفاده کنید.

آیا گذرنامه زیارتی فقط برای اربعین است؟

گذرنامه زیارتی تنها برای سفر به شهر‌های زیارتی کشور عراق در نظر گرفته شده و تا زمانی‌که اعتبار داشته باشد، می‌توانید از آن در زمان‌های مختلف برای به این شهرها استفاده کنید؛ در نظر داشته باشید که امکان مسافرت به کشور‌های دیگر، با استفاده از این پاسپورت وجود ندارد.

اگر پاسپورت خود را گم کردیم چه کنیم؟

باید به مراکز خدمات قضایی الکترونیک یا دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کرده و درخواست صدور گذرنامه المثنی بدهید؛ توجه داشته باشید که برای درخواست گواهی دریافت گذرنامه جدید، باید مدارک اثبات مفقود‌شدن گذرنامه را به کارشناسان مربوطه ارائه کنید.

برای اخذ پاسپورت چقدر باید بپردازیم؟

هزینه تمدید پاسپورت یا صدور گذرنامه عادی ۴۷۰ هزار تومان و گذرنامه زیارتی ۶۰ هزار تومان است؛ هزینه صدور گذرنامه کاری و دیپلماتیک هم رایگان است.

چه زمانی باید پاسپورت را تمدید کرد؟

تمدید پاسپورت معمولا در زمان انقضای اعتبار و تمام شدن صفحات آن انجام می‌شود؛ اما شما می‌توانید در زمان نزدیک به انقضای اعتبار گذرنامه نیز به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کرده و اعتبار پاسپورت خود را تمدید کنید.

ثبت دیدگاه