با اعلام اعطای وام یارانه به سرپرستان خانوار از طرف بانک مرکزی، یارانهبگیران مایل هستند که اطلاعاتی درباره نحوه دریافت این وام کسب کنند. وام یارانه انواع مختلفی دارد و هر یک از این انواع، شرایط دریافت و بازپرداخت متفاوتی نسبت به نوع دیگر دارد…
در سالهای اخیر، موضوع دریافت وام یارانه بهعنوان راهحلی ساده و فوری برای رفع نیازهای مالی خانوارها مطرح شده بود. چند وقت اخیر هم برخی از بانکها برای پرداخت وام یارانه (تا سقف محدود) اعلام آمادگی کرده بودند، اما در حال حاضر بانک مرکزی اعلام کرده است که هیچ نوع وامی تحت عنوان وام یارانهای یا وام روی کارت یارانه از طرف بانکهای دولتی و خصوصی پرداخت نمیشود.
شایعات زیادی درباره پرداخت وامهای ۲ تا ۲۰۰ میلیون تومانی یارانه منتشر شده بود که با اعلام این بیانیه رسمی، احتمال دریافت وام یارانه کاملا تکذیب شد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله ضمن بررسی اخبار جدید، نگاهی به سازوکار احتمالی این وامها در صورت فعال شدن خواهیم داشت.
آخرین وضعیت وام یارانه
طبق اعلام بانک مرکزی، در حال حاضر هیچ بانکی آمادگی پرداخت وام به مشتریان خود را ندارد. سخنگوی بانک مرکزی تاکید کرده است که «وام روی کارت یارانهای» فعلاً اجرایی نشده و بانکها نیز برنامهای برای اجرای آن ندارند.
علت مختل شدن فرآیند پرداخت وام یارانه، کمبود نقدینگی در شبکه بانکی است. از آن جایی که بانکها تنها درصورت داشتن توان و منابع کافی، امکان ارائه تسهیلات دارند، فعلاً امکان ارائه وام یارانه با هر مبلغی، برای آنها وجود ندارد.
وام کارت یارانه چیست؟
وام یارانه وامی بدون نیاز به ضامن با مبالغ متفاوت و متغیر از کم (۲ تا ۱۰ میلیون تومان) تا زیاد است. این وام به سرپرستان خانواری تعلق میگیرد که مشمول دریافت یارانه هستند. در ضمن، اعطای وام یارانه، فوری است.
متقاضیان وام یارانه میتوانند با مراجعه به بانک، درخواست وام را ثبت کنند و بعد از بررسی مدارک و شرایط لازم، درصورت تایید، مبلغی بهعنوان وام یارانه با تعداد اقساط مشخص و معین برای آنها در نظر گرفته میشود؛ سپس اقساط آن بهصورت ماهیانه از یارا کارت برداشت میشود.
نکته: یارا کارت همان کارت واریز یارانه و وام شماست که بانک برای واریز و برداشت از آن اختیار تمام و کمال دارد.
مبلغ وام یارانه چقدر است؟
درصورتیکه امکان ارائه وام یارانه از طرف بانکها ایجاد شود، مبلغ وام بسته به توان بازپرداخت و وضعیت معیشتی متقاضیان، میتواند از ۲ تا ۲۰۰ میلیون تومان متغیر باشد.
مبالغی که قبل از اعلام خبر توقف پرداخت وام یارانه، در نظر گرفته شده بود، به ترتیب زیر است:
- وام ۲ میلیون تومانی یارانه؛
- وام ۵ میلیون تومانی یارانه؛
- وام ۱۰ میلیون تومانی یارانه؛
- وام ۲۰۰ میلیون تومانی یارانه.
نکته: توجه داشته باشید که در حال حاضر امکان دریافت هیچ یک از مبالغ فوق به عنوان وام یارانه وجود ندارد.
وام یارانه اربعین چیست و چقدر است؟
وام اربعین یارانه، وامی برای یارانه بگیرانی است که تمکن مالی کافی برای شرکت در پیادهروی اربعین ندارند. متقاضیان برای دریافت وام اربعین باید ابتدا در سامانه سماح ثبتنام کنند و سپس مراحل بانکی آن را انجام دهند. مبلغ وام اربعینی که در سال ۱۴۰۳ اعلام شده، ۱۰ میلیون تومان است؛ درواقع حداکثر مبلغ وام اربعین یارانه برای زائران زمینی ۵ میلیون تومان و برای زائران هوایی، ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
شرایط دریافت وام یارانه
اگر در آینده پرداخت وام یارانهای در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد، مهمترین شرط دریافت آن، داشتن کارت یارانه و سرپرست خانوار بودن است اما باقی شرایط دریافت وام در بانکهای مختلف با یکدیگر متفاوت خواهد بود. شرایط دریافت وام یارانه بگیران که در میان بانکها مشترک خواهد بود، بهصورت زیر خواهد بود:
- داشتن کارت یارانه؛
- سرپرست خانوار بودن؛
- حداقل ۱ سال سابقه بیمه؛
- داشتن حساب در بانک موردنظر؛
- تایید صلاحیت گرفتن وام یارانه و امکان بازپرداخت؛
- حداقل دریافت ۱ بار یارانه پیش از اقدام به دریافت وام.
مدارک لازم برای ثبتنام دریافت وام یارانهای
کاهش منابع مالی و اعتباری بانکها باعث شده است که بسیاری از بانکهای دولتی و خصوصی کشور، امکان ارائه وام یارانه به مشتریان خود را نداشته باشند؛ بنابراین با توجه به همین وضعیت، نمیتوان مدارک مصوبی برای ارائه وام یارانه معرفی کرد.
درصورتیکه امکان دریافت وام یارانه در آینده برای متقاضیان آن وجود داشته باشد، با توجه به شرایط تسهیلات بانکهای کشور، میتوان مدارک لازم برای ثبت نام یارانه ۱۴۰۴ را بهصورت زیر معرفی کرد:
مدارک وام یارانه | |
نوع مدرک | جزئیات |
مدارک هویتی | اصل و کپی شناسنامه
اصل و کپی کارت ملی |
اسناد تایید دریافت یارانه | کارت یارانه
دهک معیشتی |
اسناد مربوط به حساب بانکی | تاییدیه افتتاح حساب در بانک
گردش مالی متقاضی در حساب بانکی یارانه |
مدارک نظام وظیفه (آقایان سرپرست خانوار) | کارت پایان خدمت
گواهی معافیت |
نحوه استعلام یارانه و دهک معیشتی
برای اطلاع از یارانهبگیربودن یا نبودن خود، باید ابتدا از وضعیت یارانهتان مطلع شوید. دولت یارانه معیشتی را تنها به حساب سرپرستان خانواری واریز میکند که در دهکهای یکم تا نهم قرار داشته باشند. درصورتیکه با ارتقا دهک معیشتی، یارانه شما قطع شود، نمیتوانید از خدمات وام یارانه بهرهمند شوید.
استعلام یارانه را میتوانید بهصورت حضوری و از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت انجام دهید، اما این کار بسیار وقتگیر و هزینهبر است. برای استعلام یارانه، میتوانید از روشهای سریعتر و سادهتری مانند روشهای آنلاین و غیرحضوری نیز استفاده کنید.
نحوه استعلام یارانه
راههای زیادی برای استعلام یارانه ماهانه شما وجود دارد، اما برای جلوگیری از اتلاف وقت و دریافت نتیجه موثق، بهتر است استعلام یارانه خود را از طریق روشهای آنلاین و غیرحضوری انجام دهید. نحوه استعلام یارانه از روشهای متفاوت در ادامه آورده شده است.
استعلام یارانه از پیشخوان۲۴
سامانه پیشخوان۲۴ علاوه بر خدمت استعلام یارانه، خدمات غیرحضوری دیگری مانند استعلام دهک معیشتی را نیز به کاربران خود ارائه میدهد. استفاده از خدمات این سامانه اینترنتی بسیار ساده و سریع است و تمام استعلامهای دریافتی کاربران نیز کاملا بهروز و بر اساس آخرین اطلاعات ثبتشده در سامانههای مبدا است. مراحل استعلام واریز یارانه در پیشخوان۲۴ به ترتیب زیر است:
- دستهبندی خدمات را باز کنید و خدمت یارانه را انتخاب کنید.
- شماره موبایل سرپرست خانوار را وارد کنید و دکمه استعلام را بزنید.
- هزینه استعلام را پرداخت کنید تا نتیجه استعلام برای شما نمایش داده شود.
استعلام یارانه از سامانه رفاهی
سامانه رفاهی، سامانه استعلام خدمات یارانه است که سازمان هدفمندسازی یارانهها، آن را برای دسترسی سریعتر و سادهتر کاربران به خدمات این سازمان طراحی کرده است. استفاده از بخشهای مختلف این سامانه نیاز به ثبتنام و ورود از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند دارد. مراحلی که باید برای استعلام یارانه از سامانه رفاهی طی کنید، عبارتاند از:
- وارد سامانه رفاهی شوید و دکمه «ورود از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند» را بزنید.
- گزینه ورود با رمز یکبارمصرف را انتخاب کنید؛ سپس شماره تلفن همراه و کد امنیتی را وارد کنید و دکمه ارسال رمز یکبارمصرف را بزنید.
- کد را وارد کنید؛ سپس روی گزینه اطلاعات یارانه پرداختی کلیک کنید.
- کد ملی سرپرست خانوار، شماره حساب یارانه و کد امنیتی را وارد کنید و دکمه تایید را بزنید تا جزئیات موردنیاز را مشاهده کنید.
مراحل ثبتنام وام یارانه بگیران
درحالحاضر منبعی درباره مراحل دریافت وام با کارت یارانه وجود ندارد و نمیتوان راهنمای دقیق و موثقی از مراحل آن ارائه کرد؛ به محض اعلام مراحل دقیق دریافت وام یارانه، اطلاعات لازم در همین قسمت برای شما ارائه خواهد شد.
با وجود اینکه اطلاعات جامع و کاملی درباره مراحل ثبت نام وام یارانه وجود ندارد اما با توجه به فرآیند کلی دریافت وام در ایران، مراحل گرفتن وام یارانه را میتوان بهصورت زیر معرفی کرد:
- ابتدا برای دریافت وام یارانه به سامانه بانک مورد نظر خود مراجعه کنید تا از شرایط و مدارک لازم برای دریافت وام مطلع شوید.
- درصورتیکه بانک، ارائهدهنده وام یارانه باشد، بهصورت حضوری به یکی از شعبات آن مراجعه کنید.
- مدارک لازم را به کارشناس ارائه دهید تا درصورت تایید مدارک و شرایط، فرم ثبتنام وام یارانه به شما داده شود.
- بعد از تکمیل فرم ثبتنام وام یارانه، درخواست شما بررسی شده و مبلغ وام موردنیازتان به حساب یارانه شما واریز میشود.
مقاله پیشنهادی: راهنمای ثبت نام یارانه نوزاد
روش بازپرداخت وام یارانه
در پرداختهای قبلی وام یارانه، بازپرداخت این وامها به صورت اقساط ماهیانه از کارت یارانه انجام میشد. تعداد اقساط، نرخ سود و مهلت پرداخت آن هم بر اساس مبلغ وام و توان مالی متقاضی تعیین میشد. با توجه به لغو طرح وام یارانه از طرف بانک مرکزی، تا زمان فعالسازی مجدد این طرح، هیچگونه کسر از یارانه بابت اقساط وام انجام نمیشود.
جمعبندی
با توجه به اعلام رسمی بانک مرکزی، در حال حاضر هیچگونه وام بر روی کارت یارانه افراد قابل دریافت نیست! تمامی اخبار مربوط به پرداخت وام از طریق یارانه، شایعه و کلاهبرداری بوده و رسمیت قانونی ندارد. ما در این مطلب گفتیم که نداشتن منابع مالی و نبودن دستورالعمل اجرایی مشخص، دلایل اصلی توقف طرح وام یارانه از طرف بانک مرکزی هستند.
در صورتی که این طرح در آینده مجدداً فعال شود، اطلاعات لازم از طریق همین مقاله، خدمتتان ارائه خواهد شد.
درصورتیکه امکان دریافت وام یارانه در آینده وجود داشته باشد، این امکان وجود دارد که سقف دریافت این وام مانند شرایط قبل، مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود؛ اما این مطلب تنها در حد احتمال بوده و هیچ خبر موثقی در ارتباط با آن منتشر نشده است.
سوالات متداول
در این قسمت به مهمترین سوالات متداول مربوط به گرفتن وام یارانه، پاسخ داده شده است.
آیا امکان دریافت وام ۱۰۰میلیونی یارانه بگیران وجود دارد؟
خیر؛ در حال حاضر بانک مرکزی اعلام کرده است که هیچ از بانکهای رسمی کشور، امکان ارائه تسهیلات وام یارانه را به مشتریان خود ندارند.
نحوه دریافت وام بلاعوض یارانه بگیران چگونه است؟
متاسفانه هیچ منبع موثقی اطلاعاتی درباره چگونگی دریافت وام بلاعوض یارانه اعلام نکرده است.
شرایط دریافت وام با یارانه و سهام عدالت چیست؟
درحالحاضر خبری مبنیبر دریافت وام سهام عدالت از طرف هیچ ارگانی اعلام نشده است؛ همچنین بانکها نیز شرایط مختلفی برای دریافت وام یارانه دارند و نمیتوان شرایط ثابتی برای همه بانکها معرفی کرد. شرایط احتمالی دریافت وام یارانه عبارتاند از:
- داشتن کارت یارانه؛
- سرپرست خانوار بودن؛
- داشتن حساب در بانک مورد نظر؛
- تایید صلاحیت گرفتن وام یارانه.
کد دستوری دریافت وام یارانهای چند است؟
درحالحاضر هیچ ارگانی کد دستوری دریافت وام یارانهای را بهطور رسمی اعلام نکرده است، بنابراین نمیتوان کدی را با این عنوان برای دریافت تسهیلات بانکی یارانه معرفی کرد.
مهلت ثبت نام دریافت وام یارانه ای چقدر است؟
ثبتنام یارانه زمان خاصی ندارد و اگر بانک مورد نظر، شرایط پرداخت وام را داشته باشد، میتوانید درخواست دریافت وام یارانه را بدهید تا درصورت تایید، مبلغ وام به حسابتان واریز شود.