بیمه تامین اجتماعی رانندگان یکی از مسائل عمده و مهمی است که اغلب بشتر افرادی که در ناوگان درون شهری و برون شهری فعالیت میکنند. میخواهد تا درباره نحوه استعلام و پرداخت بیمه خود اطلاعات کسب کنند. ما در پیشخوان 24 به دنبال این هستیم تا ببینیم که آخرین تغییرات اعمالی در بیمه رانندگان چه بوده است یا این که به چه طریقی میشود بیمه رانندگان را استعلام کرد؟…
بیمه تامین اجتماعی رانندگان یکی از مسائل عمده و مهمی است که اغلب بشتر افرادی که در ناوگان درون شهری و برون شهری فعالیت میکنند. میخواهد تا درباره نحوه استعلام و پرداخت بیمه خود اطلاعات کسب کنند. ما در پیشخوان 24 به دنبال این هستیم تا ببینیم که آخرین تغییرات اعمالی در بیمه رانندگان چه بوده است یا این که به چه طریقی میشود بیمه رانندگان را استعلام کرد؟ در این مقاله سعی کردهایم که به صورت کاملا جز به جز شما را با کلیه اطلاعاتی که در این باره باید بدانید اشنا کنیم. سن بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی، هزینه پرداختی بیمه رانندگان و حمایتها و تعهداتی که در قبال حق بیمه سازمان از شما به عمل میاورد، همگی و همگی برایتان شرح داده شده است. پس تا انتهای این مقاله همراه پیشخوان 24 باشید.
قانون جدید بیمه تامین اجتماعی رانندگان
طبق قانون تصویب شده بیمه رانندگان جدید توسط سازمان تامین اجتماعی کلیه رانندگان وسایل حمل و نقل بین شهری مشمول بیمه تامین اجتماعی میشوند. رانندگان حمل و نقل عمومی، حمل بار و مسافر بین شهری به تمام رانندگان کامیون، کامیونت، اتوبوس، مینی بوس و سواری های کرایه گفته میشود. بخشی از حق بیمه این افراد از منابع حاصل از یارانه ها تامین میشود. بخش دیگر آن را رانندگان موظفند بر مبنای درآمدی که همه ساله طبق قانون برای آنها تعیین می شود،حداقل سه ماهه به سازمان پرداخت کنند و از مزایای تامین اجتماعی بهره مند گردند. در صورت عدم پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی حق بیمه راننده و متفرعات آن را وصول می نماید. همچنین بیمه رانندگان جزو بیمه مشاغل آزاد محسوب میگردد و دارای دو نوع برون شهری و درون شهری است. هر کدام بسته به نوع قرارداد و میزان پرداخت حق بیمه مزایای متفاوتی را شامل میشوند.
حمل بار و مسافر بین شهری
حمل بار و مسافر بین شهری توسط این وسایل نقلیه معمولا در دو نوع اتفاق می افتد:
- وسیله نقلیه متعلق به شخصی غیر از راننده است. مالک وسیله نقلیه میتواند شخص حقیقی یا حقوقی یعنی شرکت ها و موسسات باشد.
این نوع کار خودش به دو نوع تقسیم میشود:
- در حالت اول مالک وسیله نقلیه شخص حقیقی یا حقوقی مجوز داشته باشد و مکان مشخصی داشته باشد و طبق مقررات تامین اجتماعی کد کارگاه داشته باشد. در این حالت مالک وسیله و راننده رابطه کارگر و کارفرمایی دارند و مشمول قانون کار میشوند. مالک وسیله موظف است که حق بیمه راننده را به سازمان تامین اجتماعی واریز نماید.
- در حالت دوم مالک وسیله نقلیه شخص حقیقی است ولی کارگاه نداشته باشد،در این صورت فاقد کد کارگاه هم میشود. در این حالت کارفرما نمیتواند بیمه واریز کند. هرچند رابطه کاری آنها کارگر و کارفرما حساب میگردد اما در سازمان تامین اجتماعی قابلیت اجرایی ندارد و راننده خودش باید اقدام به واریز حق بیمه نماید.
- وسیله نقلیه عمومی حمل بار و مسافر متعلق به راننده است. در این نوع،جزو بیمه های اجباری است و خود راننده شخصا باید حق بیمه را به تامین اجتماعی واریز نماید. دریافت دفترچه کار برای رانندگان به شرط پرداخت حق بیمه و تایید پرداخت حق بیمه از جانب تامین اجتماعی میباشد.
- افزایش حقوق بازنشتگان تامین اجتماعی
نکات مربوط به بیمه رانندگان وسایل نقلیه برون شهری
- کلیه عملیات صدور و تمدید و تجدید دفترچه کار راننده در صورت پرداخت حق بیمه از جانب راننده و ارائه گواهی از جانب سازمان تامین اجتماعی مبنی بر پرداخت حق بیمه است.
- کلیه شرکتها و موسسات حمل و نقل بار و مسافر بین شهری موظفند به راننده ای که فاقد دفترچه کار معتبر از سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور باشد مسافر یا کالا تحویل ندهند.اگر موسسات بدون داشتن دفترچه کار برای راننده بارنامه صادر کنند مکلفند در ازای هر بارنامه برای بار اول ۳ ماه و در صورت تکرار تخلف ۱ سال حق بیمه راننده را پرداخت نماید.
- رانندگان به شرط داشتن دفترچه کار معتبر از سازمان حمل و نقل و پایانه ها کشور حق تردد در جاده ها را دارند.
- دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه برای رانندگان مینی بوس و سواری برابر است با ۱/۱ برابر حداقل حقوق ماهیانه که توسط شورای عالی کار تعیین شده و برای سایر رانندگان ۱/۳برابر حداقل دستمزد تعیین شده است.
- نیروی انتظامی و پلیس راه باید دفترچه کار رانندگان وسیله نقلیه باربری یا مسافر بری که در جاده تردد میکنند را کنترل نماید و در صورتی که دفترچه کار معتبر نداشته باشند با راننده طبق قانون برخورد نماید.
- رانندگان تحت پوشش تامین اجتماعی مثل سایر بیمه شدگان تامین اجتماعی از تمامی مزایا مثل،درمان،حوادث، مستمری بازنشستگی، از کار افتادگی جزئی و کلی،فوت و غرامت نقص عضو،دستمزد ایام بیکاری،کمک ازدواج به جز بیمه بیکاری بهره مند خواهند شد.
- سازمان موظف است که در صورت تخلفات بیش از حد مجاز راننده دفترچه کار او را به مدت معینی یا به صورت نامحدود تمدید نکند.
شرایط بازنشستگی برای رانندگان بین شهری
شرایط بازنشستگی برای رانندگان حمل بار و مسافر بین شهری همانند سایر بیمه شدگان است و تفاوتی با بقیه ندارد و رانندگان با شرایط زیر بازنشسته میشوند:
- داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه
- داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه
- داشتن ۳۵ سال سابقه و بدون شرایط سنی
بازنشستگی برای زنان با شرایط
- داشتن ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه
- داشتن ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه
- داشتن ۳۵ سال سن بدون شرط سنی
فیش حقوقی بازنشتگان تامین اجتماعی
نرخ پرداخت حق بیمه توسط رانندگان برون شهری
نرخ پرداخت حق بیمه رانندگان میان شهری ۲۷ درصد دستمزد مقطوع است که راننده میتواند یا از طریق شرکت های تعاونی کارگزار یا مراجعه به شعبه ذیربط نسبت به پرداخت آن اقدام نماید و ۱۰ درصد آن را دولت از محل بودجه عمومی دولت و ۳/۵ درصد آن را از منابع حاصل از هدفمندی رایانه ها پرداخت میکند.
شرایط گرفتن دفترچه کار توسط سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور
- داشتن گواهینامه معتبر رانندگی متناسب با وسیله نقلیه مورد نظر
- داشتن حداقل مدرک تحصیلی پایان دوره ابتدایی یا دوره نهضت سواد آموزی
- دارا بودن کارت سلامت از مراجع ذیصلاح
حکم حقوقی بازنشتگان تامین اجتماعی
نرخ حق بیمه تامین اجتماعی رانندگان طبق آخرین اخبار بیمه رانندگان
نرخ حق بیمه کلیه رانندگان حمل و نقل بار و مسافر درون شهری و بین شهری مطابق با ماده (۲۸) قانون تأمیناجتماعی (۲۷ درصد کامل) است.
در اجرای بند (ض) تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۳۸۶ کل کشور، بند «ب» ماده (۱۱) آئین نامه اجرایی ماده (۷) قانون هدفمندسازی یارانه ها، توافقات بعمل آمده فی مابین سازمان هدفمندسازی یارانه ها و ستاد سوخت کشور، کلیه رانندگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر بین شهری و درون شهری که قبل از تاریخ ۱/۱۰/۸۹ مشمول قانون اخیرالذکر قرار گرفته اند (رانندگان قدیم)، در صورت پرداخت حق بیمه در مهلت مقرر طبق ماده (۳۹) قانون تامین اجتماعی کماکان از معافیت حق بیمه به میزان ۲۷/۱۰ (ده بیست و هفتم) سهم دولت و ۲۷/۳.۵ (سه و نیم بیست و هفتم) سهم هدفمندسازی یارانه ها برخوردار خواهند شد.
سایر رانندگانی که از تاریخ ۱/۱۰/۸۹ به بعد و تا تاریخ صدور این بخشنامه مشمول بهره مندی از معافیت حق بیمه سهم هدفمند سازی یارانه ها قرار گرفته اند (رانندگان جدید)، در صورت پرداخت حق بیمه در مهلت مقرر طبق ماده (۳۹) قانون تامین اجتماعی از معافیت حق بیمه ۲۷/۱۳.۵ (سیزده و نیم بیست و هفتم) سهم هدفمندسازی یارانه ها برخوردار خواهند شد.
توجه ۱: کلیه رانندگانی که در یک سال آخر منتهی به تاریخ صدور این بخشنامه از معافیت مربوطه (کمک دولت و هدفمند سازی یارانه ها) برخوردار گردیده اند، در صورت احراز سایر شرایط مقرر در قانون و آئین نامه اجرایی مربوطه و اعتبار کارت هوشمند/ مجوز فعالیت رانندگی، تداوم برخورداری ایشان از تسهیلات معافیت بخشی از حق بیمه مندرج در قوانین مزبور بلامانع خواهد بود.
توجه ۲: رانندگان بیمه پرداز مشمول معافیت بخشی از حق بیمه که ظرف مدت ۶ ماه پس از انقضای اعتبار کارت هوشمند/ مجوز فعالیت رانندگی نسبت به تمدید یا تجدید کارت/ مجوز فعالیت رانندگی خود و تداوم بیمه پردازی با استفاده از معافیت اقدام نمینمایند، از شمول معافیت مزبور خارج و در صورت مراجعه بعد از مهلت مزبور و درخواست ادامه بیمه پردازی از طریق بیمه اجتماعی رانندگان، می بایستی حق بیمه متعلقه را با نرخ کامل پرداخت کنند.
- حق بیمه رانندگان درون شهری در ماه های ۳۰ روزه: ۳۷۸ هزار تومان
- حق بیمه رانندگان درون شهری در ماه های ۳۱ روزه: ۳۹۲ هزار تومان
- حق بیمه رانندگان برون شهری (مینی بوس و سواری) در ماه های ۳۰ روزه: ۴۱۳ هزار تومان
- حق بیمه رانندگان برون شهری (مینی بوس و سواری) در ماه های ۳۱ روزه: ۴۲۶ هزار تومان
- حق بیمه رانندگان برون شهری (اتوبوس و کامیون) در ماه های ۳۰ روزه: ۵۱۷ هزار تومان
- حق بیمه رانندگان برون شهری (اتوبوس و کامیون) در ماه های ۳۱ روزه: ۵۳۳ هزار تومان
کدام نوع از انواع بیمه تامین اجتماعی رانندگان در برگیرنده این قوانین است؟
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان اسنپ
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان اینترنتی
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان تاکسی
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان وانت
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان آژانس
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان تاکسی جدید
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان پایه یک
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان تراکتور
- بیمه تامین اجتماعی رانندگان نیسان
دستمزد مقطوع حق بیمه تامین اجتماعی رانندگان
درآمد ماهانهای که طبق ماده (۳۵) قانون تأمین اجتماعی برای راننده تعیین و مبنای دریافت حق بیمه و ارائه خدمات قانونی قرار می گیرد.
الف- طبق مصوبه مورخ ۳/۴/۱۳۸۰ شورای عالی تأمین اجتماعی و مصوبه مورخ ۲۹/۳/۱۳۸۱ هیأت مدیره سازمان تامین اجتماعی و اصلاحات بعدی آنها، میزان دستمزد مقطوع برای کلیه رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری در سال ۱۳۸۰ معادل ۳/۱ برابر و از سال ۱۳۸۱ لغایت اسفند ۱۳۹۶ جهت رانندگان مینی بوس و سواری بین شهری معادل ۱/۱ برابر و سایر رانندگان بین شهری معادل ۳/۱ حداقل دستمزد تعیین شده است.
ب- طبق مصوبه مورخ۱۳/۸/۱۳۹۶ هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی و اصلاحات بعدی آن ضریب دستمزد رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری و درون شهری از تاریخ ۱/۱/۱۳۹۷ بشرح زیر تعیین و مبنای دریافت حقبیمه و ارائه تعهدات قانونی قرار گرفته است:
رانندگان بین شهری: وانت بار، سواری، مینیبوس و کامیونت ۲/۱ برابر حداقل دستمزد.
اتوبوس، کامیون و… ۵/۱ برابر حداقل دستمزد. رانندگان درون شهری: اعم از وانت بار، کامیونت، سواری، مینی بوس، اتوبوس و…، معادل ۱/۱ برابر حداقل دستمزد.
نحوه شناسایی و پذیرش رانندگان حمل و نقل بار و مسافر
به موجب قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری مصوب مورخ ۲۸/۲/۱۳۷۹ مجلس شورای اسلامی و آئین نامه اجرایی مربوطه مورخ ۲۸/۳/۱۳۸۰ هیات وزیران و قانون اصلاح قانون مزبور مصوب ۶/۵/۱۳۸۷ مجلس شورای اسلامی، کلیه رانندگان وسایط نقلیه حمل و نقل بار و مسافر بین شهری و درون شهری مشمول مقررات عام قانون تأمین اجتماعی قرار گرفته و مکلفند حقبیمه مقرر در این قانون را رأساً و بر مبنای درآمدی که طبق ماده (۳۵) قانون تأمین اجتماعی تعیین می شود، پرداخت کنند.
بیمه رانندگانی که تحت این قانون قرار میگیرند عبارتند از:
- بیمه رانندگان اسنپ
- بیمه رانندگان تامین اجتماعی
- بیمه رانندگان وانت
- بیمه رانندگان تاکسی
- بیمه رانندگان کامیون
- بیمه رانندگان برون شهری
- بیمه رانندگاه استیجاری
- بیمه رانندگان آژانس
حمایت ها و تعهدات سازمان تامین اجتماعی از بیمه تامین اجتماعی رانندگان
رانندگان مشمول قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری (مصوب ۲۸/۲/۱۳۷۹ و اصلاحات بعدی آن) با توجه به تبصره (۱) قانون مزبور با پرداخت حق بیمه و احراز شرایط مقرر در قانون تامین اجتماعی همانند سایر بیمهشدگان تأمین اجتماعی از مزایای مندرج در ماده (۳) قانون و تبصره های آن به استثنای مقرری بیمه بیکاری برخوردار خواهند شد.
درمان:
ارائه حمایت درمان به رانندگان و افراد تحت تکفل ایشان منوط به پرداخت حق بیمه جاری است.
تعهدات کوتاهمدت:
غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری، کمک هزینه ازدواج، پرداخت هزینه پروتز و اروتز، کمک هزینه مراسم ترحیم (کفن و دفن)، کمک هزینه سفر، اقامت بیمار و همراه به رانندگان بینشهری و درون شهری با احراز سایر مقررات مربوطه بلامانع است.
تعهدات بلندمدت:
برخورداری رانندگان مشمول قانون بیمه اجتماعی رانندگان و اصلاحیه آن از مزایای بازنشستگی، از کارافتادگی (کلی و جزئی) و فوت با توجه به سوابق پرداخت حق بیمه و درصورت احراز شرایط مربوطه همانند سایر بیمه شدگان بلامانع خواهد بود.
استعلام بیمه تامین اجتماعی رانندگان
برای استعلام و پرداخت بیمه رانندگان تامین اجتماعی ابتدا باید در سایت سازمان ثبت نام انجام دهید. در لینک زیر مراحل ثبت نام در سایت تامین اجتماعی به طور دقیق ذکر شده است که بهراحتی برای دریافت فیش بیمه رانندگان تامین اجتماعی میتوانید اقدام کنید.
همچنین از طریق سایت تامین اجتماعی بعد از وارد شدن به پرتال سازمان، با وارد کردن کد ملی و رمز عبورتان، موفق به دریافت فیش بیمه رانندگان تامین اجتماعی شوید. سایت بیمه رانندگان تامین اجتماعی همچنین میزان مبلغ حق بیمه رانندگان را هم به طور دقیق نشان میدهد که به صورت دو ماهانه میتوانید نسبت به پرداخت ان اقدام نمایید.
در بخش زیر مراحل استعلام بیمه رانندگان ناوگان درون شهری و برون شهری از طریق پرتال سازمان تامین اجتماعی شرح داده شده است که میتوانید به صورت تصویری مشاهده فرمایید.
ابتدا وارد لینک روبه رو شوید: https://samt.tamin.ir/
بعد از وارد شدن صفحه زیر برای شما باز میشود.
با وارد کردن کد ملی و رمز عبور وارد پرتال زیر میشوید.
همانطور که مشاهده میکنید در این قسمت برای مشاهده قبض پرداختی حق بیمه خود میتوانید اقدام کنید و بعد از برداشتن شماره شناسه پرداخت، در همین سامانه به صورت آنلاین حق بیمه خود را پرداخت نمایید.
نتیجهگیری بیمه تامین اجتماعی رانندگان
همانطور که به شما قول دادیم تمام آنچه را که باید درباره بیمه رانندگان تامین اجتماعی میدانستید شرح دادیم. امیدواریک که این مقاله توانسته باشد سوالاتی را که در ذهنتان درباره این موضوع ایجاد شده بود را پاسخ بدهد. ما در پیشخوان 24 مقالات دیگری هم درباره خدماتی که از سازمان تامین اجتماعی میتوانید به صورت اینترنتی و غیرحضوری استفاده کنید، اشاره کردیم که میتوانید از بخش وبلاگ پیشخوان 24 مطالعه کنید. ممنون از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید و خوشحال میشویم تا نظرات و پیشنهادات خودتان را با تیم حرفهای ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.