امسال برای سفر زائران بین‌الحرمین، امکان دریافت گذرنامه اربعین فراهم شده تا به آسانی راهی این سفر معنوی شوند. اما شرایط و مدارک لازم برای دریافت گذرنامه زیارتی 1403 چیست؟ چگونه می‌توانیم از وضعیت صدور و ارسال گذرنامه باخبر شویم؟…

در ایام محرم و صفر به‌ویژه روزهای نزدیک به اربعین، زائران زیادی برای زیارت عتبات عالیات به کشور عراق سفر می‌کنند. یکی از مدارک مهمی که مسافران این شهرهای مقدس برای ورود به کشور عراق به آن نیاز دارند، گذرنامه یا پاسپورت است؛ باتوجه به این‌که دریافت پاسپورت‌های بین‌المللی هزینه و زمان بیشتری نیاز دارد و مراحل آن زیاد است، چند سالی است که گذرنامه زیارتی برای این عزیزان صادر می‌شود. از آن جایی که گذرنامه زیارتی برای سفر اربعین استفاده می‌شود با نام‌های گذرنامه اربعین و گذرنامه کربلا نیز شناخته می‌شود. شاید این سوال برایتان ایجاد شود که تفاوت گذرنامه زیارتی و عادی چیست؟ حال اگر به‌دنبال پاسخ این سوال و بسیاری سوالات دیگر هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

گذرنامه زیارتی چیست؟

گذرنامه زیارتی یک گذرنامه مخصوص زائران عتبات عالیات است که امکان سفر به عراق را، بدون داشتن ویزا، برای شما فراهم می‌کند. توجه داشته باشید که کاربرد گذرنامه زیارتی فقط مختص سفر به کربلا نبوده و در کل برای سفر به کشور عراق در نظر گرفته شده است. در ضمن، احتمال دارد که این گذرنامه در آینده علاوه‌بر مجوز ورود به عراق به مجوزی برای ورود به سایر کشورهای زیارتی نیز تبدیل شود.

تفاوت گذرنامه زیارتی و عادی چیست؟

در استفاده از گذرنامه‌های عادی، هیچ‌گونه محدودیتی برای سفر به نقاط مختلف دنیا وجود ندارد؛ اما گذرنامه اربعین ۱۴۰۳ فقط برای اماکن زیارتی عراق‌،‌ در نظر گرفته شده است. برای دریافت پاسپورت اربعین نیازی به پرداخت هزینه ویزا ندارید و دریافت آن هم سریع‌تر و ساده‌تر از گذرنامه عادی است. تفاوت پاسپورت زیارتی و عادی شامل موارد زیر نیز می‌شود:

مراحل دریافت گذرنامه زیارتی اربعین

برای دریافت پاسپورت زیارتی،‌ کافیست به اپلیکیشن پلیس من مراجعه کرده و مراحل ثبت نام را طی کنید تا حداکثر ظرف ۵ روز کاری، پاسپورت برای شما ارسال شود. علاوه بر این مراحل ثبت‌نام، برای خروج از کشور هم باید در سامانه سماح ثبت‌نام کنید. قبل از مراجعه به سامانه سماح بهتر است مدارک خود را تکمیل کرده و از شرایط ثبت‌نام مطلع شوید تا مشکلی در فرآیند دریافت گذرنامه اربعین ۱۴۰۳ ایجاد نشود.

مدارک لازم برای دریافت گذرنامه زیارتی 1402

نحوه ثبت‌نام گذرنامه اربعین

برای ثبت‌نام گذرنامه زیارتی اربعین، لازم نیست که به دفاتر پلیس +۱۰ یا اداره گذرنامه مراجعه کنید؛ ثبت‌نام این پاسپورت کاملا غیرحضوری بوده و با مراجعه به برنامه پلیس من انجام می‌شود. برای ثبت‌نام گذرنامه اربعین در پلیس من باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. وارد سامانه یا برنامه پلیس من شده و شماره موبایل خود را وارد کنید.
  2. وارد بخش خدمات پلیس مهاجرت شوید.
  3. گزینه درخواست صدور گذرنامه زیارتی را انتخاب کنید.
  4. تیک پذیرفتن قوانین و مقررات را بزنید.
  5. اطلاعات هویتی و سکونتی خود را وارد کنید.
  6. وارد درگاه پرداخت شده و هزینه صدور گذرنامه را پرداخت کنید.
  7. رسید پرداخت هزینه گذرنامه را در گوشی یا سیستم خود ذخیره کنید. (جهت پیگیری گذرنامه)
  8. درصورت تکمیل مراحل ثبت‌نام، پیامک تایید برای شما ارسال می‌شود.

مدارک لازم برای گذرنامه زیارتی

دریافت پاسپورت اربعین هم مانند هر پاسپورت دیگری،‌ نیاز به ارائه برخی مدارک رسمی و معتبر دارد. هنگام ارائه مدارک،‌ بهتر است حتما درستی آنها را بررسی کنید تا در طول دریافت گذرنامه دچار دردسر نشوید. مدارک لازم برای پاسپورت کربلا ۱۴۰۳، شامل موارد زیر می‌شود:

شرایط ثبت‌نام پاسپورت زیارتی

داشتن برخی شرایط برای افرادی که می‌خواهند گذرنامه اربعین دریافت کنند، لازم و ضروری است. درصورتی‌که زائران محترم هر یک از شرایط گذرنامه زیارتی را نداشته باشند،‌ امکان دریافت پاسپورت برای آنها وجود نخواهد داشت:

نکته: افرادی که قبلا اقدام به دریافت گذرنامه کربلا کرده‌اند، توجه داشته باشند که مانده اعتبار پاسپورت اربعین از تاریخ اعزام، حداقل باید ۶ ماه باشد، در غیر این‌صورت، بهتر است اقدام به تمدید گذرنامه اربعین یا دریافت گذرنامه جدید کنند.

هزینه گذرنامه زیارتی

هزینه صدور این گذرنامه در سال ۱۴۰۳ برابر با ۶۵ هزارتومان است که بسیار ارزان‌تر از هزینه صدور گذرنامه بین‌المللی عادی است. با در نظر گرفتن این موضوع می‌توان گفت راهپیمایی اربعین هزینه چندانی برای زائران نخواهد داشت. چرا که تمامی وعده‌های غذایی و آشامیدنی‌ها کاملا رایگان است و تنها هزینه‌های سفر به کربلا در پیاده روی اربعین ۱۴۰۳ هزینه بیمه و هزینه عوارض خروج از کشور است.

زمان صدور تا ارسال گذرنامه زیارتی اربعین

مدت زمان صدور پاسپورت زیارتی اربعین معمولا بین ۳ تا ۵ روز کاری است، البته با توجه به مراجعه بالای افراد برای دریافت این گذرنامه ممکن است بیشتر هم طول بکشد؛ بنابراین توصیه می‌کنیم به موقع و از همین حالا برای دریافت گذرنامه زیارتی یا تمدید گذرنامه بین‌المللی خود اقدام کنید.

انواع روش‌های پیگیری گذرنامه زیارتی

پیگیری گذرنامه کربلا، از طریق روش‌های مختلفی انجام می‌شود؛ این روش‌ها می‌توانند آنلاین یا حضوری باشند. با توجه به شلوغی و ازدحام شهر‌ها یا عدم دسترسی آسان زائران روستایی یا مرزنشین به روش‌های حضوری، بهتر است پیگیری گذرنامه اربعین خود را از طریق روش‌های آنلاین یا غیرحضوری، مانند استفاده از سامانه رهگیری گذرنامه، انجام دهید؛ اما اگر شرایط استفاده از آنها را نداشتید می‌توانید به‌صورت حضوری، وضعیت گذرنامه خود را پیگیری کنید. در ادامه بهترین روش‌های پیگیری پاسپورت اربعین ۱۴۰۳ را به شما معرفی می‌کنیم.

استعلام وضعیت پاسپورت کربلا از اپلیکیشن پلیس من

اپلیکیشن پلیس من، اخیرا این امکان را برای کاربران خود فراهم کرده است که بعد از ثبت‌نام پاسپورت اربعین در این برنامه، بتوانند وضعیت پاسپورت کربلا را به‌صورت آنلاین پیگیری کنند. توجه داشته باشید که این اپلیکیشن تنها شامل خدمات راهور و ناجی بوده و موارد دیگر را پشتیبانی نمی‌کند. بعد از دانلود و نصب اپلیکیشن پلیس من، مراحل زیر را به ترتیب طی کنید:

  1. وارد برنامه شده و یک حساب کاربری برای خود ایجاد کنید.
  2. شماره ملی و شماره موبایل به نام خود را وارد کنید.
  3. از بین گزینه‌های موجود «استعلام وضعیت گذرنامه» را انتخاب کنید.
  4. شماره ملی و دیگر اطلاعات خواسته‌شده را وارد کنید.
  5. آخرین وضعیت گذرنامه خود را بررسی کنید و درصورت نیاز، رهگیری پستی آن را انجام دهید.

استعلام وضعیت پاسپورت کربلا از اپلیکیشن پلیس من

پیگیری وضعیت پاسپورت اربعین از پلیس +۱۰

درصورتی‌که شرایط استفاده از روش‌های غیرحضوری برای پیگیری گذرنامه کربلا را ندارید، می‌توانید استعلام وضعیت آن را از طریق دفاتر پلیس +۱۰ انجام دهید. برای این‌کار به نزدیک‌ترین دفتر خدمات پلیس+۱۰ در محل سکونت خود مراجعه کرده و مراحل زیر را طی کنید:

  1. مدارک شناسایی و رسید ثبت‌نام خود را به مسئول مربوطه ارائه کنید.
  2. فرم استعلام وضعیت گذرنامه را تکمیل کنید.
  3. کارشناس وضعیت درخواست شما را بررسی کرده و نتیجه را به شما اعلام می‌کند.

ثبت‌نام در سامانه سماح برای خروج از کشور

مراحل ثبت نام پاسپورت اربعین، از طریق برنامه پلیس من انجام می‌شود؛ اما برای تکمیل مراحل آن و داشتن اجازه خروج از کشور، باید در سامانه سماح هم ثبت‌نام کنید؛ شما می‌توانید به این سامانه مراجعه کرده و بعد از بارگذاری مدارک لازم برای ثبت نام سامانه سماح و انجام مراحل دریافت مجوز خروج ‌اربعین،‌ درخواست خود را ثبت کنید.

ثبت‌نام در سامانه سماح برای خروج از کشور

نکات ثبت‌نام در سامانه سماح

قبل از اقدام به ثبت‌نام در سامانه سماح، لازم است به برخی نکات مهم توجه داشته باشید. نکاتی که در جدول زیر معرفی می‌شوند،‌ موارد مهمی هستند که هنگام ثبت‌ اطلاعات در سامانه سماح باید به آنها دقت کنید تا مشکلی در صدور گذرنامه برای شما ایجاد نشود:

نکات ثبت‌نام در سامانه سماح برای خروج از کشور
شماره همراه شماره تلفن ثبت‌شده در سامانه باید حتما با کد ملی زائر ثبت شده باشد.
اطلاعات شخصی حتما کدملی و تاریخ تولد دقیق خود را برای تکمیل ثبت‌نام آماده داشته باشید.
اطلاعات گذرنامه درج شماره گذرنامه در سامانه ثبت‌نام اختیاری بوده و درج تاریخ انقضای گذرنامه اجباری است.
مرزهای ورود و خروج قبل از تکمیل ثبت‌نام باید مرز ورود و خروج خود را با توجه به شرایط خود مشخص کنید.
تاریخ اعزام و بازگشت قبل از ارسال اطلاعات ثبت‌نام، حتما تاریخ رفت و برگشت خود را مشخص کنید.
وسیله نقلیه با دقت نوع وسیله نقلیه برای سفر تا مرز و برگشت از مرز را تعیین کنید.

تاثیر ممنوع‌الخروجی بر دریافت پاسپورت اربعین

درصورتی‌که شخصی مشکل ممنوع الخروجی داشته باشد، امکان این‌که با درخواست او درباره دریافت گذرنامه اربعین، موافقت شود، بسیار کم است. ثبت هرگونه ممنوع الخروجی برای افراد می‌تواند مانع بزرگی برای دریافت گذرنامه اربعین باشد. لازم به ذکر است که ممنوع الخروجی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود و انواع مختلفی هم دارد.

انواع ممنوع‌الخروجی برای پاسپورت اربعین

قبل از درخواست گذرنامه، بهتر است استعلام ممنوع الخروج با كد ملی را انجام دهید تا در طول ثبت‌نام با مشکلات آن مواجه نشوید. ممنوع الخروجی هر شخص انواع مختلفی دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ممنوع‌الخروجی کیفری برای دریافت پاسپورت زیارتی

ممنوع الخروجی کیفری یعنی شخص به‌علت مسائل قضایی و کیفری،‌ اجازه خروج از کشور را نداشته باشد. ممنوع‌ الخروجی کیفری،به دستور مقامات قضایی صادر می‌شود و هدف از اجرای آن، مطمئن‌شدن از حضور شخص در فرآیند‌های دادرسی و اجرای احکام است. برای استعلام ممنوع‌الخروجی کیفری قبل از اقدام به درخواست گذرنامه اربعین، می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

مراحل رفع ممنوع الخروجی کیفری گذرنامه کربلا

اگر قصد سفر به شهرهای زیارتی را دارید، درصورت داشتن ممنوع الخروجی کیفری، ابتدا باید آن را برطرف کنید، در غیر این‌صورت، امکان خروج از کشور را نخواهید داشت. مراحل رفع ممنوع‌الخروجی کیفری به شرح زیر است:

ممنوع‌الخروج کردن همسر و فرزندان در گذرنامه اربعین

ممنوع‌الخروجی همسر و فرزندان معمولا به دلیل مشکلات حقوقی خانواده‌ها اتفاق می‌افتد؛ در چنین شرایطی یکی از اعضای خانواده (معمولا پدر یا همسر) اقدام به ممنوع الخروج کردن همسر و فرزند خود می‌کند. مواردی که به‌طور معمول منجر به ممنوع‌الخروج کردن همسر و فرزندان می‌شوند،‌ عبارتند از:

مراحل رفع ممنوع الخروجی همسر و فرزندان برای پاسپورت کربلا

رفع ممنوع‌الخروجی همسر و فرزندان برای دریافت گذرنامه، با بررسی مدارک و مستندات انجام می‌شود. شما می‌توانید مدارک و شواهد خود را به مقامات قضایی ارائه کنید و درخواست رفع ممنوع‌الخروجی دهید. مراحل رفع ممنوع‌الخروجی همسر و فرزند به ترتیب زیر است:

راهپیمایی اربعین و سفر به کربلا با گذرنامه زیارتی 1402

مجوز خروج از کشور در اربعین برای چه کسانی صادر نمی‌شود؟

علاوه بر داشتن شرایط دریافت گذرنامه اربعین، موارد دیگری هم هستند که می‌توانند مانع دریافت خروج از کشور در ایام اربعین شود. به‌طور کلی صدور اجازه خروج از کشور در ایام اربعین، برای افرادی با شرایط زیر، وجود ندارد؛ بنابراین بهتر است از اقدام به دریافت گذرنامه برای کربلا، خودداری کنند:

سفر خوبی داشته باشید…

امیدواریم اطلاعات این پست برای شما مفید بوده باشد و به راحتی گذرنامه زیارتی خود را دریافت و سفر خود را به مقصد کربلا آغاز کنید. باز هم تاکید می‌کنیم با توجه به تعداد بالای متقاضیان دریافت این گذرنامه حتما قبل از فرارسیدن ایام اربعین اقدامات لازم رو انجام دهید تا از این سفر جا نمانید. شما می‌توانید درصورت اقدام برای دریافت پارسپورت بین‌المللی عادی برای سفر اربعین، از سامانه پیشخوان۲۴ برای پیگیری آن استفاده کنید.

شما با مراجعه به سامانه پیشخوان۲۴ می‌توانید در هر ساعتی از شبانه‌روز و در هر نقطه از کشور که دسترسی به اینترنت امکان‌پذیر باشد، وضعیت پاسپورت را پیگیری کنید. مراحل پیگیری گذرنامه با کد ملی از پیشخوان۲۴ به ترتیب زیر است:

  1. وارد بخش دسته‌بندی سرویس‌ها شده و از قیمت خدمات پستی گزینه «پیگیری وضعیت گذرنامه» را انتخاب کنید.
  2. کد ملی و شماره موبایل ثبت‌شده به نام‌خود را وارد کرده و دکمه پیگیری گذرنامه را بزنید.
  3. هزینه استعلام را پرداخت کرده و اطلاعات مربوط به پاسپورت برای کربلا را بررسی کنید.

اپلیکیشن پیگیری گذرنامه زیارتی اربعین

سوالات متداول

ما در این بخش سوالات متداول مربوط به گذرنامه زیارتی را آورده‌ایم تا شما را بیش از پیش راهنمایی کنیم.

پاسپورت کربلا چند روزه می‌آید؟

صدور و ارسال پاسپورت کربلا معمولا بین ۳ تا ۵ روز کاری طول می‌کشد، اما این زمان با توجه به حجم درخواست‌های و شرایط اداری می‌توانند افزایش یا کاهش داشته باشد.

اعتبار گذرنامه زیارتی چقدر است؟

پاسپورت اربعین برای تسهیل سفر زائران به کشور عراق، در ایام اربعین در نظر گرفته شده است و امکان استفاده از گذرنامه زیارتی برای غیر اربعین وجود ندارد. گذرنامه‌های اربعینی که به‌تازگی صادر شده‌اند، دارای ۵ سال اعتبار هستند و اگر حداکثر ۶ ماه از اعتبار آنها باقی‌ مانده باشد، نیازی به تمدید مجدد ندارند.

فرق پاسپورت زیارتی و عادی چیست؟

گذرنامه عادی و بین‌المللی با مراجعه حضوری به مراکز پلیس +۱۰ صادر می‌شود که هم برای سفر به مقاصد زیارتی همچون کربلا و هم برای دیگر سفرهای خارجی کاربرد دارد؛ اما گذرنامه زیارتی فقط برای ایام محرم، صفر و اربعین کاربرد دارد همچنین برای گذرنامه زیارتی می‌توان بدون مراجعه حضوری و از طریق اپلیکیشن پلیس من اقدام کرد.

آیا برای رفتن به کربلا پاسپورت لازم است؟

بله؛ شما می‌توانید برای سفر به کربلا از پاسپورت زیارتی کربلا استفاده کنید که نیازی به دریافت ویزا ندارد. حتما باید به این نکته توجه داشته باشید که سفر به کربلا بدون پاسپورت ۱۴۰۳ (دارای اعتبار)، امکا‌ن‌پذیر نیست.

آیا امکان صدور پاسپورت آنلاین برای اربعین وجود دارد؟

خیر؛ ثبت‌نام پاسپورت برای کربلا آنلاین بوده و از طریق برنامه پلیس من، انجام می‌شود؛ اما صدور گذرنامه به‌صورت فیزیکی انجام شده و حدودا طی ۳ تا ۵ روز کاری برای ثبت‌نام‌کنندگان ارسال می‌شود.

آیا گذرنامه زیارتی فقط برای اربعین قابل استفاده است؟

بله؛ پاسپورت اربعین تنها مختص سفر به شهرهای زیارتی عراق در ایام اربعین بوده و امکان استفاده از آن برای موارد دیگر، وجود ندارد.

رمز تصدیق و شناسه یکتا برای گذرنامه زیارتی کربلا چیست؟

رمز تصدیق و شناسه یکتا عناصر مهمی در فرآیند صدور گذرنامه زیارتی اربعین هستند که بعد از ثبت‌نام در سامانه پلیس من خدمتتان ارائه می‌شود؛ هر یک از آنها را می‌توان به‌صورت زیر معرفی کرد:

ثبت دیدگاه